CNR-logo

de website ] de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

de winter

 

Start
Terug

 

 

Wim Rougoor

Natuurgeluiden door de seizoenen heen

vogels

Hoewel wij in deze tijd van jaar over de aantallen vogels meestal niet zo veel te klagen hebben is het wat het geluid betreft soms erg magertjes. Op heel veel plekken is het nu stil. Ga maar eens het bos in. Met een beetje geluk komt er een groepje mezen langs. Soms in gezelschap van enkele goudhaantjes en misschien wel een vuurgoudhaantje. Maar ze blijven niet waar jij bent en het opnemen is dan ook vaak letterlijk een moment-opname.

Vogels kijken (en luisteren)Nee, nu moeten we ze echt speciaal opzoeken en vooral ganzen, zwanen en de diverse eenden kunnen in deze tijd een ware uitdaging vormen. Valt er wat sneeuw en vriest op veel plekken het open water dicht dan kun je soms wat dichterbij komen. Natuurlijk moet je dan oppassen om de dieren niet te verstoren en te beroven van hun noodzakelijke rust en voedsel-perioden.

zoogdieren

Afhankelijk van het weer kunnen zoogdieren soms makkelijker opgespoord worden. Soms minder schuw, maar vooral in de sneeuw kunnen de achtergelaten sporen een handig hulpmiddel zijn bij het determineren en localiseren.
De kansen op bruikbare geluiden zijn niet erg groot. Alleen de mogelijkheden voor het opnemen van angstkreten als een dier geslagen of gegrepen wordt nemen wat toe. Dat blijft echter toch een toevalstreffer en kwestie van aardig wat geluk ...

insecten

Tja, een slappe tijd. Zeker als het om geluid gaat.

landschappen

Voor sommigen de tijd van jaar. Het weer is erg dynamisch en bijvoorbeeld een groepje overvliegende ganzen of eenden voegt daar erg veel aan toe. Het opstijgen, overvliegen en weer landen van een troep zwanen kun je echt spectaculair noemen.
Lage temparaturen en een vers pak sneeuw doen enorm veel voor de ruimtelijke akoestiek. Zowel in een meer gesloten landschap - zoals het bos - als een meer open landschap - zoals de polders.
Moeilijk blijft het om dit vast te leggen, want wat je eigenlijk probeert op te nemen is de 'stilte'.

 

Page Update: 22-07-2015  CNR/FW