CNR-logo

de website ] de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

het edelhert

 

Start
Terug

 

 

 

Een uitgebreide serie opnamen gaan over het thema 'Het leven van Edelherten tijdens de bronst'. Dit is de specialisatie van Kees Kerkhof. Hij is elk najaar dan ook te vinden tussen de Edelherten om opnamen te maken van wat hij noemt 'het oergebeuren'. De opnamen bevatten veel indrukwekkend 'oergebrul', het zogenaamde burlen, van het mannelijk roodwild. Maar daar blijft het niet bij. Ook vele andere aspecten in de natuur, die een bijdrage leveren aan het vervolmaken van de 'sfeer' zijn ruimschoots aanwezig. 'Sfeer' is voor Kees zeer belangrijk en mag dan ook niet ontbreken. Voorbeelden hiervan zijn: een hinde die haar dorst lest, een hert dat dwars door de struiken heen zijn rivaal wegjaagt (zie tekening), gevechten tussen concurrerende mannelijke Edelherten, een steeds herhalend 'buh'-geroep van een hert in de stromende regen, een krakende boom in de wind, een flinke regenbui, een langskomend Wild zwijn dat snuift en knort, opspelende Bosuilen. 

De originele opnamen van Kees zijn in stereo. Het fragment dat u hier kunt horen is uit 1997. Kees registreert ook geluiden gedurende het voorjaar en de zomer. Bijvoorbeeld een vogelconcert met Nachtegaal, Groene kikkers, Koekoeken, Egels, dansende muggen, een stromende beek, enz. Bij deze opnamen geldt dat hij 'sfeer' belangrijk vindt.

Edelherten in de nacht
Kees Kerkhof, beeldend kunstenaar van beroep, heeft hier zélf de herten getekend. Ook in de illustratie is 'sfeer' belangrijk. Het is nacht en eigenlijk zou dat gewoon een zwarte plaat opleveren. Maar het schijnsel van een heldere maan maakt dat de silhouetten van beide mannelijke dieren tussen de takken vaag waarneembaar zijn.

Laren, 14 mei 1998, Kees Kerkhof

 

 

Page Update: 22-07-2015 «·» © CNR/FW