CNR-logo

Meer over de website ] de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

 

Start
Terug

 

 

Natuurgeluiden en geluidsopnameapparatuur in het nieuws en de media.

 

Geluid op Mars klinkt anders dan op aarde

Geluid klinkt heel anders op Mars dan op aarde, heeft een internationale groep wetenschappers ontdekt na onderzoek door middel van microfoons in een Marsrover. De uitkomsten van het onderzoek gepubliceerd in het belangrijke wetenschappelijk tijdschrift Nature. Lees meer.

Foto Wikipedia/ NASA 

Bron: Nu.nl 1 april 2022

Nederland onderwater

In de nieuwe film Nederland onder water van regisseur Arthur de Bruin, zitten geluiden die onderwater zijn opgenomen door Boudewijn Ode. Boudewijn gebruikt daarvoor twee hydrofoons. Arthur de Bruin en Boudewijn Ode komen uitgebreid aan het woord in de radio-uitzending van Vroege Vogels van zondag 3april. Lees meer en beluister het radiofragment.

Bron: BNN/Vara Vroege Vogels 3 april 2022

Silence of the Tides

De nieuwe film over de Waddenzee van regisseur Pieter-Rim de Kroon heeft als rode draad in het verhaal de eb en vloed in het gebied. In deze film is o.a. gebruik gemaakt van bijzondere opnamen van onderwatergeluid. De geluidsman van deze film is Victor Dekker. Deze film is komende tijd te zien in filmhuizen waar het geluid in Dolby Atmos verrassend ruimtelijk moet klinken. Deze nieuwe film kwam uitgebreid aan bod in het radioprogramma Vroege Vogels. Lees meer en beluister het radiofragment of bekijk het filmpje op Youtube.

Bron: BNN/Vara Vroege Vogels 4 maart 2022

Kakofonie van geluiden onder water

Kees te Velde is promovendus aan de universiteit van Leiden. Hij onderzoekt wat het effect is van onderwatergeluiden op het gedrag van vissen. Kees kwam aan het woord in de radiouitzending van Vroege Vogels. Lees meer en beluister het radiofragment of bekijk het filmpje op Youtube.

Bron: BNN/Vara Vroege Vogels 25 februari 2022

Gegil vanuit het riet

Niet veel vogelaars komen oog in oog te staan met de Waterral (Rallus aquaticus). Meestal hoor je deze vogel enkel gillen vanuit de rietlanden of moerassen. Het lijkt er alleen op dat de kans steeds groter is geworden om deze vogel in levende lijve te kunnen zien. Lees meer.

Foto Saxifraga: Jan Nijendijk

Bron: SOVON 4 februari 2022

Fabrikant Zoom komt uit met nieuwe recorder: F3

Zoom heeft een nieuwe professionele veldrecorder aangekondigd. De F3. Deze recorder ligt nog niet in de winkels, maar kan opnemen in 32-Bit Float tot 196kHz op een microSDHC kaart tot 1TB. De twee XLR-aansluitingen maken stereo opnamen mogelijk. De F3 beschikt over hoogwaardige ruisarme microfoonvoorversterkers en beschikt over tijdcode voor cameragebruik. Er is Bluetooth voor afstandsbediening via zowel een Android als Apple app. Daarvoor moet echter een bijbehorende BTA-1 bluetoothadapter worden aangeschaft. Voeding is uitwisselbaar met twee AA batterijen, een apart verkrijgbare AC voeding of met een usb-powerbank. Inmiddels is de prijsstelling bekend. De F3 is in de markt voor ca €350,- Er zijn vooralsnog geen gebruikerservaringen met dit apparaat. Lees meer.

Afbeelding: Zoomcorp.com

Bron: Newsshooter.com 19 januari 2022

Natuurgeluidsman Martyn Stewart zet zijn geluidscollectie online

De in Engeland geboren en in Noord-Amerika wonende geluidsman Martyn Stewart heeft in de laatste 55 jaar een collectie opgebouwd van 97.000 natuurgeluiden, opgenomen in 55 verschillende landen. Het resultaat is de website: "The Listening Planet" en uitgave van zijn opnamen via Apple Music. Ook op de website: "Soundcloud" zijn verschillende opnamen van hem te horen. Daarnaast is Martyn oprichter van de site:"Naturesound.org".Lees en luister meer.

Bron: BBC News 2 december 2021

 

Vogelzang groot succes op Australische hitlijst

Een album met daarop alleen het gefluit en gekwetter van Australische bedreigde vogels scoort hoog in de top 5 van de lokale aria hitlijst. Lees meer en beluister het geluid.

Foto Wikipedia:JJ Harisson CC 3.0

Bron: BBC News 15 december 2021

Hoe kun je het beste geluidopnamen in 32-Bit Float bewerken?

Stein Ř. Nilsen uit Noorwegen geeft op zijn website uitleg hoe je opnamen in 32-Bit Float kunt bewerken in Audacity. Lees meer.

Bron: Xeno-canto.org/ Stein Ř. Nilsen 6 oktober 2021

Hoe is de Zoom F6 het best in te stellen voor vogelaars?

Stein Ř. Nilsen kocht een Zoom F6 en worstelde flink met de handleiding en de menu's. Hij schreef een handleiding op zijn site om vogelaars te helpen met het instellen van deze recorder met een stereo paar microfoons en het opnemen op een SD-kaart. Lees meer.

Afbeelding: Zoomcorp.com

Bron: Xeno-canto.org/ Stein Ř. Nilsen 6 oktober 2021

Wat weten wij over gruttotaal?

Tijdens De SOVON-dag op 27 november gaf Ondrej Belfin een lezing over wat er bekend is over de betekenis van verschillende geluiden van de grutto.  Ondrej is onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sovon Vogelonderzoek Nederland heeft deze lezing online gezet. Bekijk deze lezing.

Foto Wikipedia: Hans Hillewaert CC3.0

Bron: SOVON.NL/ YOUTUBE.COM 30 november 2021

 

Vogelkoor in het voorjaar verstilt

Elke nieuwe lente brengt wat minder geluid. De ochtendkoren van zingende vogels in zowel Europa als Noord-Amerika worden namelijk minder luid en gevarieerd. Lees meer.

 Foto Saxifraga: Mark Zekhuis

Bron: SOVON.NL 1 november 2021

 

Tascam Portacapture X8

Fabrikant  Tascam komt uit met een nieuwe portable geluidsrecorder. Deze 6-8 kanaals recorder komt met een 3.5 inch aanraakscherm. De recorder behoort tot de nieuwste generatie toestellen dat beschikt over 32 bit float opnameresolutie en pre-recording geheugen. Er zijn twee opbouwmicrofoons die kunnen draaien voor meer ruimtelijkheid,  die mogelijk in de toekomst uitwisselbaar zijn met andere typen. Er is flexibiliteit in de wijze van opladen (4x AA, USB en AC) en in het wisselen van geheugen met MicroSD-kaarten. Er zijn vier gecombineerde XLR/-TRS aansluitingen voor externe microfoons met mogelijkheid voor fantoomvoeding.  De Portacapture X8 kost ongeveer € 500. Lees meer.

Afbeelding: Tascam

Bron: Tascam.eu  september 2021

 

 

Wat zeggen bruinvissen?

Een bruinvis maakt weliswaar niet dezelfde geluiden als zijn broertje de dolfijn, maar kan wel degelijk communiceren. Hij zendt clicks uit, dwz echolocatiegeluid, en met speciale microfoons kunnen wij het ook horen. Wageningen Marine Research en Stichting Rugvin kijken of dit geluid te koppelen is aan het gedrag van bruinvissen. Lees meer en beluister het radiofragment

 Foto Saxifraga: Bart Vastenhouw

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 12 september 2021

 

Liervogel in Australië geeft een perfecte imitatie van een huilende baby

Helaas doet Australische ‘liervogel’ Echo niet alleen vrolijke deuntjes na, maar ook het onplezierige, schrille gehuil van kleine kinderen. Lees meer.

Foto Wikipedia: Fit0002 CC3.0

Bron: kijkmagazine.nl 11 september 2021

 

Enorme populatie knoflookpadden in de duinen

In de vennetjes van het Zwanenwater zit een enorme populatie knoflookpadden. Maar deze bedreigde soort komt eigenlijk helemaal niet voor in de duinen aan de Noordzeekust. Lees meer.

 Foto Saxifraga: Mark Zekhuis

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 3 september 2021

 

Ruisonderdrukkingsopties voor veldopname

De Amerikaanse fabrikant van professionele geluidsopnameapparatuur Sound Devices geeft 6 verschillende manieren om ruis tijdens de opname te verminderen. Lees meer.

Afbeelding Sounddevices

Bron: Sounddevices.com 11 juni 2021

 

Muskuseend kan imiteren

Een bijzondere ontdekking in Australië: een Leidse onderzoeker kwam daar een eend op het spoor die 'you bloody fool' ('jij verdomde dwaas') kan zeggen. Lees meer.

Foto Wikipedia: Arie M. den Toom CC4.0

Bron: RTLnieuws 6 september 2021

 

Infrageluid gemeten via zeevogels

Voor de eerste keer is infrageluid, onhoorbaar laagfrequent geluid, gemeten vlak boven de oceaan. Het KNMI en de Technische Universiteit Delft hebben bijzondere metingen uitgevoerd met kleine sensoren die, in samenwerking met biologen, op de rug van albatrossen zijn bevestigd. Lees meer.

Foto Wikimedia: JJ Harrison CC 3.0

Bron: KNMI 2 september 2021

 

Bosrietzanger is meesterimitator

Joost van Bruggen Van SOVON Vogelonderzoek Nederland was de afgelopen weken te gast in het radioprogramma Vroege Vogels. Hij besprak daar per aflevering een vogelsoort die uitmuntend goed andere vogelsoorten kan imiteren. Aan de hand van een geluidsopname liet Joost horen welke soorten op dat moment in de opname werden geďmiteerd. Via de website van Vroege Vogels zijn de uitzendingen nog te beluisteren. In de uitzending van 4 juli kwam de laatste soort aan bod: De bosrietzanger. De zang van deze soort bestaat alleen maar uit imitaties. Soms van vogelsoorten uit Afrika. Lees meer en beluister het radiofragment.

Foto Saxifraga: Mark Zekhuis

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 4 juli 2021

 

Stotteren van zebravinken lijkt op menselijk stotteren’

Tj-tj-tj-tjilp! Heb je wel eens een stotterende zangvogel gehoord? Cognitief neurobioloog Sanne Moorman bestudeerde de veranderende liedjes van zebravinken en concludeerde dat een bepaalde hersenactiviteit zorgt voor iets dat op stotteren lijkt. Dit inzicht kan bijdragen aan het verhelpen van stotterproblemen bij mensen. Lees meer.

Foto Wikimedia: Luis Miguel Bugallo Sánchez CC 3.0

Bron: New Scientist 21 mei 2021

 

Pinguďnkreten voldoen aan taalwetten

De kreten van zwartvoetpinguďns voldoen aan twee fundamentele taalwetten. Het zijn de eerste niet-primaten waarbij bewezen is dat hun taal deze wetten volgt. Lees meer.

Foto Wikimedia: Paul Mannix CC 2.0

Bron: New Scientist 25 februari 2020

 

Imiterende zangvogels

Geluidenverzamelaar en vogelkenner Joost van Bruggen (SOVON) vertelt in het radioprogramma Vroege Vogels enthousiast over zangvogels die ook andere geluiden imiteren in hun zang. aan de hand van geluidsopnames geeft hij voorbeelden. Lees meer en beluister de radiofragmenten: 1. De zanglijster. 2. De spreeuw.

Foto Saxifraga: Piet Munsterman

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 25 april en 16 mei 2021

 

Gebrom in de ruimte

De NASA-ruimtesonde Voyager 1 heeft ver buiten ons zonnestelsel een vaag monotoon gebrom opgepikt. Het geluid is waarschijnlijk afkomstig van trillingen van kleine hoeveelheden gas in de ruimte tussen verschillende sterrenstelsels, schrijven wetenschappers in een onderzoek dat Nature Astronomy heeft gepubliceerd. Lees meer.

Afbeelding: Wikimedia Commons

Bron: NU.nl 12 mei 2021/Nature Astronomy

 

Nationaal vogelconcert

Zo in de eerste weken van mei is de vogelzang op z'n hoogtepunt. De mannetjes - want vooral de mannen laten zich luidruchtig horen - proberen met hun zang een partner te lokken en/of hun territorium te verdedigen. De meeste soorten beginnen al vroeg vóór zonsopkomst met zingen, andere gaan de hele nacht door en sommige uitslapers laten zich pas horen als de zon op is. 

In het BNN/Vara radioprogramma Vroege Vogels is de vroege vogelzang uitgebreid te horen als: Nationaal Vogelconcert, voorheen International Dawn Chorus Day. 1. Lees meer en beluister het radiofragment. 2. lees en luister meer.

Foto Saxifraga: Piet Munsterman

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 9 mei 2021/ The Wildlifetrust

 

Ode aan de nachtegaal

CNR-lid, vogelgeluidenkenner en schrijver Dick de Vos heeft een nieuw boek toegevoegd aan zijn lijst met publicaties. Dit keer een boek over de fantastische zanger: De nachtegaal. Dick belicht in dit boek de zang van de nachtegaal in al zijn facetten. In de radioprogramma's Vroege Vogels en Spijkers met koppen, kwam dit onderwerp uitgebreid onder de aandacht: 1. Lees meer en beluister Dick in Vroege Vogels, 2. bekijk Dick in Spijkers met koppen, 3.Lees meer over dit boek.

Afbeelding KNNV Uitgeverij

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 2 mei 2021/ KNNV Uitgeverij

 

Brabander neemt meer dan 40 jaar verschillende zanggeluiden van de koolmees op

In januari 2021 riep natuurgeluidenman Henk Meeuwsen in het radioprogramma Vroege Vogels luisteraars op om eigen geluidsopnamen van koolmezen op te nemen en in te zenden. Ardaan Gerritsen uit Bergen op Zoom blijk al ruim veertig jaar hiermee bezig. Hij heeft naar eigen zeggen 84 opnamen van liedjes van de koolmees. Leest meer en beluister het radiofragment.

 Foto Saxifraga: Jan van der Straaten

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 18 april 2021

 

Naakte molratten nemen dialect van hun koningin over

Kolonies van naakte molratten ontwikkelen dialecten in de geluiden die ze maken, die ze helpen het onderscheid te maken tussen vriend en vijand. Deze dialecten worden beďnvloed door de koningin van een kolonie, en lopen uiteen als die sterft. Lees meer.

Foto Wikimedia: Roman Klementschitz CC 1.2

Bron: NewScientist.nl 2 februari 2021

 

Onderzoek naar vleugelgeluid van kolibries maakt drones en ventilatoren mogelijk stiller

De kolibrie staat bekend om zijn lage 'hum'-toon, een geluid dat voortkomt uit zijn snelle vleugelslag. Hoe de vleugel dat kenmerkende geluid maakt, is nu duidelijk geworden. Lees meer.

Foto Wikimedia: Charles J. Sharp CC 3.0

Bron: nu.nl 106 maart 2021

 

Sovon geeft online workshop vogelgeluiden MUS

Sovon vogelonderzoek Nederland geeft dinsdagavond 23 maart van 19.30 tot 20.30 uur een online workshop via hun YouTube-kanaal.  Op 1 april gaat hun vogeltelproject MUS weer van start (Meetnet Urbane Soorten). Geďnteresseerden kunnen op die tijd inloggen. Lees meer.

Foto Saxifraga: Jan van der Straaten

Bron: Sovon.nl 3maart 2021

 

Marsrover neemt geluid op Mars op

Al eerder kwam NASA met geluidsopnamen van marslander InSight. Toen nog geen echt geluid, maar een omgevormd signaal van een gevoelige seismische sensor.

De onlangs op Mars gelande rover Perseverance heeft niet alleen camera's aan boord, maar nu voor het eerst ook echte microfoons. Tijdens de landing zonden ze geen bruikbare gegevens uit. Maar na de landing werden de eerste geluidsopnamen van het oppervlak van Mars ontvangen. Niet bepaald marsmuziek! Op de opnames is geluid te horen dat klinkt als een windvlaag. Beluister de opname.

Afbeelding: Nasa.gov

Meer over de marsrover Perseverance.

Bron: Nasa/ Nu.nl februari 2021

 

Sennheiser is gestopt met het K6 modulaire microfoonsysteem

Voor veel mensen die natuurgeluiden opnemen zijn de microfoons van Sennheiser met de modellen ME67, ME66 en ME62 een bekend begrip. Sennheisser is al een tijdje gestopt met de productie. 
Het betreffen verschillende uitwisselbare microfoonmodules met een eigen richtingsgevoeligheid, die passen op een K6 voedingsmodule met daaraan de xlr-aansluiting. De serie bestond ook uit accessoires als microfoonklemmen en windkappen.
De flexibele toepassing met verschillende microfoonmodules, en met name het hoge uitgangsignaal en het gunstige prijsniveau, maakten deze microfoons zeer geschikt voor mensen die natuurgeluiden opnemen.  De toepassing van zowel batterijvoeding uit de K6 module als 48V fantoomvoeding uit de recorder of van externe bron maakte microfoons van deze serie flexibel toepasbaar op verschillende soorten recorders.
Deze serie was jarenlang een aanrader voor starters in de natuurgeluidenhobby. Veel CNR-leden gebruiken deze al jarenlang tot grote tevredenheid. Bij het merk Sennheiser moet men nu dieper in de buidel tasten voor professionele microfoons, waaronder de MKH 8000 serie. Als richtmicrofoon adviseert Sennheiser nu de MKH 416. Dit is een rf-condensator die beter kan tegen vochtige omstandigheden zoals bij opnamen buiten. Er is ook een wat meer betaalbare MKE 600 richtmicrofoon die ook op een batterij kan werken. Meer betaalbare goede opties zijn te vinden bij o.a. Rřde en Audio Technica.

Foto CNR: Sennheisser ME67, ME66, ME62 en K6 voedingsmodule

 

Bron: Sennheiser Nederland/ CNR  februari 2021

 

Vogels zingen anders door de stilte van de lockdown

Tijdens de lockdown maken we met z'n allen minder lawaai. De natuur is ons dankbaar, denkt bioloog Wouter Halfwerk van de Vrije Universiteit. "Vogels gaan anders zingen als er veel lawaai is. Daarnaast blijken er zelfs minder trillingen in de bodem te meten door de lockdown!" Lees meer en beluister het radiofragment

 Foto Saxifraga: Mark Zekhuis

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 29 januari 2021

 

Neem zelf een koolmees op!

Koolmezen kunnen met een paar toontjes verrassend veel liedjes componeren. Geluidenverzamelaar Henk Meeuwsen is benieuwd hóeveel verschillen er te horen zijn en of er bijvoorbeeld ook regionale dialecten zijn. Hij roept alle luisteraars op om mee te doen: neem je eigen koolmees op en stuur hem in! Lees meer en beluister het radiofragment.

 Foto Saxifraga: Jan van der Straaten

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 24 januari 2021

 

Bouw je eigen open source Solo geluidsrecorder

Bouw je eigen Solo-audiorecorder. Solo recorders zijn opgebouwd uit de Raspberry Pi-computer met één bord en draaien op eenvoudig te installeren en gratis beschikbare software. Daarnaast is o.a. een geluidskaart, sd-kaart, een klokmodule, batterij en een microfoon nodig. De Solo kan continu hoorbaar geluid opnemen voor ca. 40 dagen. Er is ook een videohandleiding met de montage van hardware. Documentatie is beschikbaar via een ondersteunende website. Lees meer.

Foto Wikimedia:Laserlight CC 4.0

Bron: British Ecological Society 12 oktober 2016

 

Stereomicrofoon in een 33cm parabool

Op de website van Naturesound.it geeft Marco Pesente een uitgebreide review van zijn zelf gebouwde handzame stereoparabool. Lees meer. Op deze website staat meer interessante info over parabools en andere apparatuur voor het maken van natuurgeluidsopnamen.

 

Bron: Naturerecordists@groups.io

 

Vogelgeluid opnemen in Papoea-Nieuw-Guinea

Bioloog en ontdekkingsreiziger Arita Baaijens kwam dit jaar terug van een reis naar Papoea-Nieuw-Guinea, waar zij maandenlang bivakkeerde tussen de bewoners van Bosavi, een uitgewerkte vulkaan. Zij bezocht dit gebied twee keer, o.a. om de mythen, verhalen en rituelen op te nemen en het geluid van "de sprekende vogels". Arita kwam dit jaar meermaals uitgebreid aan bod in het radioprogramma "Vroege Vogels". Lees meer en beluister het radiogragment, de podcast deel I en de podcast deel II.

Foto Wikimedia: panovorax CC 2.0

Bron: aritabaaiens.nl/ BNNVARA Vroege Vogels december 2020

 

Ocenaudio: Gratis audiobewerking

Ocenaudio is een platformonafhankelijke, gebruiksvriendelijke, snelle en functionele audio-editor. Het is de ideale software voor mensen die zonder complicaties audiobestanden moeten bewerken en analyseren. Ocenaudio heeft ook krachtige functies die meer gevorderde gebruikers zullen plezieren. Deze software is gebaseerd op Ocen Framework. Ocenaudio wordt gebruikt voor geluidsbewerking en -analyse.

Ocenaudio is zowel onder Windows, Apple als Linux te gebruiken. Er is ondersteuning voor VST-plugins en het programma kent zowel een werkomgeving met amplitude weergave als spectrumweergave. Het programma bevat o.a. een eenvoudig ruisfilter. Hoewel gevraagd wordt om een donatie te doen is het programma geheel gratis te gebruiken. Lees meer.

Bron: Ocenaudio.com december 2020

 

Spinnen hebben "oren" op hun poten

Sommige soorten spinnen kunnen een prooi uit de lucht grijpen zonder dat ze die kunnen zien. Onderzoekers hebben nu achterhaald hoe de dieren dat doen. Een van die spinnensoorten gebruikt zijn poten om het geluid van vliegende insecten op te pikken. Lees meer.

Foto Wikimedia: CBG Photography Group CC 3.0

Bron: NewScientist.nl 6 november 2020

 

Zebravinken zijn geweldig goed in het herkennen van individuen aan hun geluid

Deze onthouden Als zangvogels zouden kunnen verschijnen op de reality-tv-wedstrijd "The Masked Singer", zouden zebravinken waarschijnlijk de show stelen. Dat komt omdat ze snel de kenmerkende geluiden van ten minste 50 verschillende leden van hun groep kunnen onthouden, volgens nieuw onderzoek van de University of California, Berkeley. Lees meer.

Foto Wikimedia: Jim Bendon CC 2.0

Bron: Science Daily 21 November 2020

 

CNR-lid, kenner van vogelgeluiden en auteur Dick de Vos is genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2020

Dick de Vos heeft verschillende boektitels op zijn naam, daar waar het gaat om vogelgeluiden. Dick is  genomineerd met zijn nieuwe boek: "Wat zingt daar?" In dit boek beschrijft de auteur de vogelgeluiden niet alleen op de klassieke manier, zoals alle andere vogelgidsen dat doen ('tu-tu priuut prut') maar ook met een notenbalkje en soms met zogeheten sonogrammen (een grafische weergave van het geluidsspectrum).. Lees meer. Meer over dit boek staat hier.

(Red.) Hoewel Dick met zijn boek niet heeft gewonnen kreeg hij veel positieve media-aandacht voor dit mooie nieuwe boek.

Afbeelding: KNNV uitgeverij

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 2 oktober 2020

 

Vleugelgefladder met dialect bij vorkstaartkoningstiran

Verschillende ondersoorten van de vorkstaartkoningstiran blijken echter ook 'dialecten' te spreken met hun veren, schrijven Amerikaanse biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Integrative and Comparative Biology. Lees meer.

Foto Wikimedia, Charles J. Sharp CC 4.0

Bron: Nu.nl 26 september 2020

 

Stilste plek van Nederland

Het natuurgebied het Dwingelderveld in Drenthe is gekozen tot de 'stilste plek' van ons land. Het is een initiatief van de Nederlandse Stichting Geluidshinder, dat dit jaar 50 jaar bestaat. Deze week werden plek 'gevierd' met de onthulling van een speciaal bankje in het gebied.  Lees meer en beluister het radiofragment.

Foto Saxifraga : Tiny de Krom

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 21 september 2020

 

The Sounds of the Forest

De organisatie achter het Timber Festival roept op om je opnamen van bosgeluiden op te sturen. Met het "The Sounds of the Forest" audio project is het de bedoeling om een soundmap van bosgeluiden van de hele wereld te maken. Lees meer en doe mee.

Of ga rechtstreeks naar de Sounds of the Forest-pagina.

Foto Saxifraga: Hans Dekker

Bron: Countryfile magazine/ timberfestival.org  juni 2020

 

Nieuw: Ruis filteren tijdens je geluidsopname!

Het filteren van ruis en stoorgeluiden uit een geluidsopname kon al langer. De mogelijkheid bestond slechts als nabewerking van een geluidsopname met een filter of een speciale plug-in in speciale audiosoftware. Dergelijke 'Digital Audio Workstations' of DAW's zijn niet goedkoop. Velen binnen de CNR werken met het oude Adobe Audition 3.0 dat ooit via Adobe ter beschikking werd gesteld. Hierin zit standaard een instelbaar noisefilter. Het gratis Audacity biedt een beperkte filtermogelijkheid. Stoorgeluid is ergernis nummer 1 voor makers van natuurgeluidsopnamen. Het is bijna onmogelijk om in Nederland nog een ‘schone’  natuuropname zonder stoorgeluid te maken.

Revolutionair is nu de mogelijkheid om live stoorgeluid weg te filteren tijdens het opnemen! Die mogelijkheid is niet goedkoop maar scheelt veel tijd en werk in de nabewerking.

Fabrikant van professionele geluidsopnamerecorders en -mixers: SoundDevices komt met een speciale "NoiseAssist plug-in" voor zijn MixPre-II en 8 series.

“NoiseAssist is een geavanceerd signaalverwerkingsalgoritme dat achtergrondgeluiden zoals verkeer, generatoren, HVAC-ruis en meer vermindert. De plug-in controleert continu achtergrondgeluiden om u de hele opname schone audio te geven”.

Deze additionele software voor toestellen van de MixPre II en 8 series moet apart worden aangeschaft en via een SD-geheugenkaart op het toestel worden geďnstalleerd. Gebruikers van oudere toestellen hebben het nakijken en kunnen de plug-in niet gebruiken.

Deze software integreert in de menustructuur van de bediening van het toestel. Deze werkt via een aanraakscherm.  Het filter werkt automatisch, zonder dat deze het stoorgeluid moet leren herkennen. De gebruiker moet het filter wel aanzetten in een geavanceerd menu, en kan het filter hoger of lager instellen.  

Op de website van SoundDevices staat een introductiefilm en zijn voorbeeldgeluidsopnamen te downloaden. Daarop zijn demonstraties te beluisteren met een perfecte filtering van bronnen van constant stoorgeluid, zonder dat hinderlijke bijeffecten hoorbaar zijn. De grote vraag is hoe dit filter zich gedraagt bij variabel stoorgeluid in toonhoogte en volume. Het wachten is op recensies van gebruikers en voortgang in de ontwikkeling van deze technologie bij meer fabrikanten van geluidsrecorders. Lees meer en beluister de voorbeeldopnamen.

 Bron: SoundDevices.com juni 2020

Wat zingt daar?

'Wat zingt daar" of "vogels op muziek".

CNR-lid Dick de Vos stelt in zijn boek de vraag in hoeverre vogelzang zelf muziek is. Daarop zijn volgens hem verschillende antwoorden mogelijk. Onze muziek is meer maatvast, met meer constante ritmes, terwijl vogel alles conventies in de steek laten. Aan de andere kant is er ook niet-westerse muziek en atonale muziek en dat komt daar dan weer in de buurt, aldus De Vos. Lees meer en beluister het radiofragment.

 

Afbeelding: KNNV uitgeverij

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 31 mei 2020/ KNNV uitgeverij

Geluid langoesten reikt tot 3km ver

Langoesten maken een geluid met hun antennes dat onder water tot 3 kilometer ver te horen is. Dat concluderen marinebiologen na onderzoek op 24 van de schaaldieren langs de Franse kust. Met de ontdekking hopen de onderzoekers de nog schaarse langoest tegen uitsterving te beschermen. Lees meer.

Foto Wikimedia, unknown author CC3.0

Bron: Nu.nl 24 mei 2020

Nationaal vogelconcert 2020

Vroege Vogels presenteert het Nationaal Vogelconcert.

De wielewaal, de Cetti's zanger, de kleine karekiet, de nachtegaal en ook de merel zijn de musici in het Nationaal Vogelconcert op de Nederlandse radio. In de uitzending van Vroege Vogels –  zondag 10 mei van 07.00 tot 10.00 uur bij BNNVARA op NPO Radio 1 - was de vogelzang te horen vanuit bos, duinen, stad, moeras en weide. Lees meer en beluister de radiofragmenten.

Foto Wikimedia, Simon Chinnery CC4.0

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 8 mei 2020

 

Online workshop lastige vogelgeluiden

Op het YouTube-kanaal staan al twee webinars met uitleg over vogelgeluiden van Joost van Bruggen, Albert de Jong en Marcel Wortel van Sovon. Je kunt deze helemaal terugkijken. Is het nu een Glanskop of een Matkop bijvoorbeeld? Een uur lang luister en oefen je mee. Houd je speakers en/of koptelefoon erbij. Bekijk de workshop.

Afbeelding: SOVON

Bron: SOVON 30 april 2020

Het geluid van het voorjaar

Nu het devies is om thuis te blijven vanwege Covid-19, gaan wij allemaal de frisse buitenlucht missen en vooral de geluiden van het voorjaar. Vroege Vogels plaatst een samengestelde soundscape als podcast op haar website en liet een fragment horen in de radiouitzending van zondag 22 maart. Deze virtuele voorjaarswandeling is samengesteld door Henny Radstaak. Lees meer en beluister de podcast.

Afbeelding: AKG CC 4.0

Bron: BNNVARA Vroege vogels/ NPO Radio1, 22 maart 2020

 

Kanarie-achtig trillertje

Geen zangvogel broedt noordelijker dan de sneeuwgors, tot in Noord-Groenland aan toe – vlak onder de Noordpool! Dit schattige vogeltje kan zomaar voor je voeten lopen op een winderig strand in Nederland. Of rondscharrelen op een schip in de Groenlandse Zee. Lees meer.

Foto Wikimedia/ US Fish and Wildflife Service: Donna Dewhurst

Bron: Nature Today, 7 januari 2020

 

Gestreste planten slaken ultrasone noodkreet

Dat planten kunnen zien, horen en ruiken, is al enkele jaren bekend. Maar dat ze ook geluid maken wanneer ze gestrest zijn, dat wisten we nog niet. Onderzoekers hebben deze plantaardige noodkreten nu voor het eerst waargenomen. De ontdekking is mogelijk goed nieuws voor precisielandbouw. Boeren kunnen er dan namelijk door simpelweg te luisteren achter komen welke planten water nodig hebben. Lees meer.

Foto Saxifraga: Rutger Barendse

Bron: New Scientist.nl 13 december 2019

 

Reis van een walvis is af te leiden uit lied

Het geluid dat bultruggen maken, verraadt waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Sterker nog: als walvissen reizen, veranderen hun liederen doordat ze nieuwe melodieën oppikken van walvissen uit andere regio’s. Lees meer.

Foto Saxifraga: Martin Mollet

Bron: New Scientist.nl 10 september 2019

 

Hoe vleermuizen 'gecamoufleerde' insecten vinden

Vleermuizen jagen door geluid te maken. Dat geluid weerkaatst tegen de prooi en komt vervolgens terug in de eigen oren van de vleermuis, zodat deze precies weet waar hij moet zijn. Een prooi op een boomblad kan zich echter 'camoufleren' omdat het blad geluid sterker weerkaatst. Hoe kan een vleermuis dan toch die prooi vangen? Lees meer.

Foto Wikimedia Gilles San Martin CC 2.0

Bron: Nu.nl/ Current Biology, 3 augustus 2019

Hoe houdt je spotvogel en bosrietzanger uit elkaar?

Bosrietzanger en Spotvogel zijn trekvogels die pas laat in het voorjaar arriveren. Hun zang is lastig te onderscheiden. Allebei zijn het meesterimitators, die geluiden van andere vogels in hun zang verwerken. Houd jij ze al uit elkaar? Lees meer en beluister de geluidsopnamen.

Foto Wikimedia Artur Mikolajewski  CC3.0

Bron: Sovon Vogelonderzoek Nederland  15 mei 2019

Nachtelijke zang van de bosrietzanger

Bosrietzangers zijn kleine, bruine zangvogels die erg lijken op de kleine karekiet. Hoe onbeduidend hun uiterlijk ook is, met hun zang maken ze het verschil: na wat knarsende begintonen volgt een serie van snel herhaalde imitaties van andere vogelsoorten. Ze kunnen er uren mee doorgaan. Een Belgisch onderzoek toonde eens aan dat een gemiddelde bosrietzanger 76 (!) verschillende vogelsoorten imiteert. Lees meer en beluister de opname..

Foto Saxifraga: Mark Zekhuis

Bron: Naturetoday.com/ Sovon Vogelonderzoek Nederland 7 juni 2019

Superdatabase natuurgeluiden: van vossengeblaf tot merelgezang

Miljoenen dierengeluiden uit de hele wereld kun je allemaal vinden op de grootste natuurgeluiden- en biodiversiteitswebsite, GIBF.org. Daar zijn deze week nog eens 25000 vogelgeluiden bijgekomen. Afkomstig van de Nederlandse website: Xeno-canto.org. Lees meer en beluister het radiofragment.

Bron: Vroege Vogels/ BNNVara 11 januari 2019

Vogelgeluiden van tienduizend vogelsoorten online beschikbaar

Een leger van geluidenjagers, liefhebbers en professionals, bouwt samen aan de grootste openbare vogelgeluidencollectie ter wereld: Xeno-canto. Deze rijke bron voor biodiversiteitsonderzoek is nu met hulp van de Netherlands Biodiversity Information Facility (NLBIF) en Naturalis Biodiversity Center voor iedereen toegankelijk gemaakt via de Global Biodiversity Information Facility (GBIF). Lees meer.

Afbeelding Xeno-canto

Bron: 9 januari 2019 Naturetoday/ Stichting Xeno-canto

NASA neemt natuurgeluid op Mars op

Marslander InSight heeft per ongeluk geluid opgenomen van wind op de planeet Mars. Het is voor het eerst dat mensen geluid kunnen horen van de planeet. Lees en luister meer.

Afbeelding: NASA JPL

Bron: Bright.nl 8 december 2018

 

Geluidencursus Ganzen

Als je echt goed het geluid van ganzen wilt opnemen -en dat wil geluidenman Henk Meeuwsen- dan moet je die gakkers dicht op de huid zitten. En dat kan als je op pad gaat met de ganzenflappers van de Eempolder. Geluidenjager Henk Meeuwsen en verslaggever Rob Buiter zijn naar de ganzenflappers van de Eempolder gegaan, waar op traditionele wijze ganzen worden gevangen voor het ringonderzoek. Lees en luister meer.

Foto Wikimedia Bengt Nyman CC 4.0

Bron: Vroege Vogels/ BNNVara 28 oktober 2018

Geluiden van de vogeltrek

In oktober is de lucht weer gevuld met geluiden van trekkende vogels. Letterlijk miljoenen vogels trekken van het noorden en oosten richting het zuiden. Afhankelijk van de windrichting kun je in deze tijd grote groepen graspiepers, veldleeuweriken, vinken, kepen en andere trekvogels tegen de blauwe lucht – of liever: tegen de wolkenlucht – zien. Maar hoe herken je al die kleine silhouetjes? Lees en luister meer

Foto Wikimedia Andreas Trepte CC 2.5

Bron: Vroege Vogels/ BNNVara 11 oktober 2018

Wadfilm: Overleven op het Wad

1 oktober gaat WAD in premičre, een film van Ruben Smit, maker van De nieuwe wildernis. Subtitel van de film: Overleven op de grens van water en land en dat is ook precies wat je ziet. Heftige beelden vol strijd om het bestaan, maar ook veel schoonheid. Natuurgeluidsdman Olivier Nijs vertelt openhartig over zijn geluidsopnamen bij deze film. Lees en luister meer.

Foto Ruben Smit Productions

Bron: Vroege Vogels/ BNN Vara 21 september 2018

Weidesprinkhaan ontdekt bij Lonnekerberg

De weidesprinkhaan lijkt sterk op de kustsprinkhaan, maar is te onderscheiden door subtiele verschillen in de vleugeladering. Het makkelijkste verschil is echter het geluid. De kustsprinkhaan maakt een zacht snorrend geluid; de weidesprinkhaan een meer krassend geluid met een opvallende versnelling aan het eind..Lees meer.

Foto Saxifraga: Ab. H. Baas

Bron: Nature Today 10 augustus 2018

 

De "Boeren Nachtegaal"

Vanaf de tweede helft van april tot in juni zijn de groene kikkers volop actief. Op zonnige lente- en zomerdagen zijn ze zowel midden op de dag als in de avonduren te horen. De groene kikker wordt ook wel 'de boerennachtegaal' genoemd vanwege de massale concerten op warme lente- en zomeravonden in het landelijk gebied. Lees meer.

Foto Saxifraga: Edo van Uchelen

Bron: Nature Today 16 mei 2018

 

Dusk Chorus

Op 6 mei zal Vroege Vogels opnieuw meedoen met de internationale Dawn Chorus Day om het hoogtepunt van de vogelzang in de ochtend te vieren. Als opmaat dompelen we ons onder in de wegstervende geluiden van de avond. Lees meer.

Foto Saxifraga: Jan Nijendijk

Bron: BNN-Vara Vroege Vogels 26 april 2018

 

Gordon Hempton maakt film over zijn zoektocht naar stille plekken

Akoestisch ecoloog Gordon Hempton heeft een filmpje online gezet over zijn zoektocht naar stille plekken in deze lawaaiige wereld. Gewapend met recorder en een kunstkopmicrofoon gaat hij op pad om te luisteren. Lees meer en bekijk het filmpje. Of bekijk zijn eigen website.

Foto Wikimedia: Gregory F. Maxwell

Bron: A Soundeffect.com 19 april 2018

Zingende vrouwtjes

Katharina Riebel, onderzoekster aan de Universiteit Leiden deed samen met andere wetenschappers onderzoek naar zingende vrouwtjesvogels zoals van de alpenheggemus, roeststaartgors en rode kardinaal. Ze bestudeerde 300 soorten vogels in met name de VS en Australië. Bij maar liefst 70 procent bleken ook de vrouwtjes te zingen. Lees en luister meer.

Foto Saxifraga: Henk Groenewoud

Bron: BNN Vara Vroege Vogels/ NPO Radio1  8 april 2018

Gratis cursus Vogels in Nederland

Vogelbescherming Nederland organiseert een gratis vogelcursus. In deze vogelcursus voor beginners leert u in tien vogellessen veel vogels en hun geluiden herkennen. Van tuinvogels, bosvogels, weidevogels en watervogels tot vogels van het waddengebied. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes om vogels te leren kijken en vooral van vogels te genieten. Lees meer en schrijf je in.

Bron: Vogelbescherming Nederland, maart 2018

Luisteren naar Walvissen

CNR-lid Dick de Haan van Wageningen Marine Research onderzoekt walvisgeluiden. Hij  probeert aan boord van het onderzoeksschip de Pelagia daarom walvissen af te luisteren met een vrijdrijvende onderwatermicrofoon. Lees en luister meer.

Foto Wikimedia: Gabriel Barathieu CC 2.0

Bron:  BNN/VARA Vroege Vogels, NPO Radio1, 18 maart 2018.

Blauwborst kondigt lente aan

Vanaf de tweede helft van maart is het zover: je kunt de blauwborst weer horen zingen. In april doet hij er nog een schepje bovenop en barst het gezang echt los. Hij zingt net zo mooi als de nachtegaal, al blijft dat een discussie voor fijnproevers. Eén ding is zeker: als je hem hoort is de lente in aantocht. Lees meer.

Foto Wikimedia: Dhaval Vargiya CC 4.0

Bron: Vogelbescherming Nederland/ Nature Today 13 maart 2018

Geluidencursus spechten

CNR-leden Henk Meeuwsen en Dick de Vos schitteren wederom met het vervolg van de vogelgeluidencursus in het radioprogramma: Vroege Vogels. Deze keer met spechten als onderwerp. Zo vroeg in het seizoen zijn spechten vaak de eerste vogels die je hoort. Maar hoe houd je de roffels van al die vogels uit elkaar? Lees en luister meer.

Foto Wikimedia: Remyymer CC 4.0

Bron: BNN/VARA Vroege Vogels, NPO Radio1, 11 maart 2018

17 Jaar vinkenslag in beeld

Het is weer tijd voor de vinkenslag. Uit 17 jaar Natuurkalenderwaarnemingen blijkt dat de vinkenslag gemiddeld voor het eerst op 21 februari gehoord wordt. Tussen het vroegste en laatste jaar zitten maar 13 dagen. De beperkte variatie wordt voor klein deel bepaald door de temperatuur. Hoe warmer januari en februari, hoe vroeger. Lees meer.

Foto Saxifraga: Mark Zekhuis

Bron: Nature Today 23 februari 2018

20.000 Kramsvogels op een slaapplaats

In de ochtend van dinsdag 6 februari bij -7 graden en een glorend rood in het oosten, welde er vanaf een uur of zeven een oorverdovend gepruttel van Kramsvogels op uit de struwelen, over een lengte van zeker 900 meter. Vanaf half acht begonnen er sliertjes op te stijgen, snel hoogte te winnen en in groepen van 200-500 in zuidoostelijke en noordoostelijke richting te vertrekken. Lees meer.

Foto Wikimedia: CC 3.0 Adam Kumiszcza

Bron: SOVON 9 februari 2018

Componist van de Veluwe

Komende maand gaat Wild in premičre, de nieuwe natuurfilm over de Veluwe. Geluidenman Henk Meeuwsen schiep het natuurgeluid. En dat is niets teveel gezegd. Lees meer.

Bron: Recource.WUR.nl 11 januari 2018

Chris Watson & David Attenborough

Een interessant gesprek in de British Library met de levende legendes Chris Watson and David Attenborough, over hun jarenlange ervaring met natuurgeluiden opnemen. Lees meer.

Bron: Asoundeffect.com/ Youtube 8 januari 2015

Tungarakikker kwaakt beter in het water

Om vrouwtjes te lokken kwaakt de Zuid-Amerikaanse tungarakikker (Physalaemus pustulosus) altijd in het water, terwijl hij daar een hele makkelijke prooi is voor vleermuizen. Waarom gaat hij daar dan toch zitten? Er wordt al jaren onderzoek naar deze kikker gedaan, maar evolutionair bioloog Wouter Halfwerk was de eerste die deze vraag stelde. En hem beantwoordde. Lees meer.

Foto Wikimedia: CC 2.0 Brian Gratwicke

Bron: Vara Vroege Vogels 22 december 2017

Zangvogel toei wordt boos als rivalen complexe liedjes zingen

De toei is een levensechte angry bird. De zangvogel uit Nieuw-Zeeland reageert agressiever op andere mannetjes wanneer hun gezang complexer is. De toei ziet deze zangtalenten namelijk als een grotere territoriale dreiging dan soortgenoten die simpelere liedjes zingen. Lees meer.

Foto Wikimedia: CC 2.0 Sid Mosdell

Bron: NewScientist 31 oktober 2017

Nieuwe digitale recorders van Sound Devices

Dit Amerikaanse merk van professionele opnameapparatuur heeft dit jaar nieuwe modellen geluidsrecorders/ mixers op de markt. De robuuste uit aluminium vervaardigde modellen beschikken eveneens als hun daarom geroemde voorgangers als de 702 over zéér ruisarme hoogwaardige microfoonvoorversterkers, en behoort daarmee tot de top in de recordermarkt. Deze uitermate ruisarme schakeling heet met een mooie naam: "Kashmir". Het digitale oude grote opnamemedium CF-kaart is passé met de nieuwe MixPre serie. Er wordt nu opgenomen op compactere SD, SDHC of SDXC kaartjes. De meer handzame modellen MixPre hebben een drievoudige functionaliteit: recorder, mixer en audio-interface. De nieuwe productlijn omvat de MixPre-10T, MixPre-6 en MixPre-3. Het instapmodel MixPre-3 kan tot 5 kanalen op SDXC-kaart tot 512GB opnemen tot 24Bit 96kHz in WAF.-formaat, en biedt tijdcode functie. Ze beschikken over 2 seconden pre-recordgeheugen. Er zijn meer aansluitingen en modules om het apparaat qua reis- of gebruiksomstandigheden flexibel  en  uitwisselbaar te voeden, van  lichtnetadapter, USB-C, AA-batterijmodule tot Lithium-oplaadmodules. 

Het instapmodel MixPre-3M is met een prijs van € 450,00 ex. wellicht ook zeer interessant voor de meer geďnteresseerde natuurgeluidsman/ -vrouw. Het model biedt zowel drie gestabiliseerde XLR-aansluitingen met 48V fantoomvoeding voor professionele condensatormicrofoons, alsmede een 3,5mm stereo miniplug  met slechts 3V plug-in-power voor electretmicrofoons.  Besturing komt met een aanraakscherm. Vooralsnog zijn er geen reviews van deze recorder. 

Afbeelding: Sound Devices

Bron: Sounddevices.com/ Audio Electronics Mattijsen 18 november 2017

 

Spinrag kan microfoons gevoeliger maken

Spinrag kan worden gebruikt om bijzonder gevoelige microfoons te maken, zo blijkt uit een nieuwe studie. Lees meer.

Foto Wikimedia: CC 3.0 Lucarelli

Bron: Nu.nl 3 november 2017

Nachtzwaluwen op weg naar Afrika

Op een zwoele zomeravond op een Franse camping is het ratelende geluid van een nachtzwaluw meestal niet ver weg. Hier in Nederland blijken de nachten veel stiller; hier zijn nachtzwaluwen vooral op de zandgronden van de Veluwe, Brabant en Drenthe te vinden (we missen hier natuurlijk ook nog een paar luidruchtige insectensoorten, maar dat terzijde). Het gaat erg goed met nachtzwaluwen. Lees meer.

 

Foto Saxifraga: Mark Zekhuis

Bron: Nature Today/ Vogelbescherming Nederland 10 oktober 2017

Gehoor van kerkuilen niet achteruit door ouderdom

Bejaarde kerkuilen horen hoge en lage tonen nog evengoed als hun jonge soortgenoten. De cellen in de binnenoren van de dieren blijven zich op latere leeftijd waarschijnlijk steeds vernieuwen. Lees meer.

Foto Saxifraga: Martin Mollet

Bron: Nu.nl 21 september 2017

Kruisbekken in aantocht?

Kruisbekken trekken meestal in groepen. Ze zijn te herkennen aan een diepe, golvende vlucht, gevorkte staartpunt en "kiep"-geluid.  

Strijkt een groep Kruisbekken neer in bomen dan zijn ze meestal boven in de kroon te ontdekken, waar ze hangend aan dennen- of sparappels naar voedsel zoeken. Dan is de gekruiste snavel ook goed te zien en het rode en groene kleed van man en vrouw. Omdat zaadeten dorstig maakt drinken ze regelmatig uit een poeltje of plas in de buurt van de bomen. Lees meer.

Foto Saxifraga: Bart Vastenhouw

Bron: SOVON  7 september 2017

Wil heemskerk op tv in KRO-NCRV programma BinnensteBuiten

Oud CNR-voorzitter en erelid Wil Heemskerk was In het voorjaar 2017 in de Amsterdamse Waterleidingduinen met Camilla Dreef voor opnamen van het KRO-NCRV televisieprogramma BinnensteBuiten. In de uitzending vertelt Wil op zijn eigen enthousiaste wijze onder andere over de nachtegaal, de fluiter en de pimpelmees. Bekijk het televisiefragment.

Volgens Wil: Het wandelen en de diversiteit in de duinen maakt het mooi. De zang van de nachtegaal; daar lust hij wel pap van.

 Bron: NPO/ KRO-NCRV 2017

 

Bekijk ook eens de eigen pagina van Wil op de CNR-site.

 

Hyenahonden maken niezende geluiden als ze willen jagen

De Afrikaanse wilde honden komen regelmatig bij elkaar om te stemmen over de vraag of ze als groep op jacht gaan of niet. De dieren die vóór stemmen, lijken dan te niezen, melden Australische biologen in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Lees meer.

Foto Wikimedia: cc 4.0 Charlesjsharp

Bron: Nu.nl/ Royal society B 6 september 2017

Nieuwe digitale audiorecorder van Philips

Stop met roken en begin met natuurgeluiden opnemen! Een nog een veel gezondere hobby ook. In plaats van een pakje sigaretten een hoogwaardige geluidsrecorder in je vestzak van ongeveer hetzelfde formaat! Deze vestzakrecorders worden steeds beter en professioneler. Zo ook de nieuwe Philips PHL-DVT7500 VoiceTracer. Op het eerste gezicht een simpele dictafoon. De PHL-DVT7500 is echter uitgerust met drie hoogwaardige interne microfoons waarmee dit toestel ook uitmuntend geschikt is voor muziek en andere toepassingen. Opmerkelijk dat hier voor dit formaat audiorecorders niet alleen wordt gekozen voort de bekende 3.5mm microfooningang met 5 tot 10V Plug-In-Power voor externe elektretmicrofoons . De PHL-DVT7500 is daarnaast uitgerust met twee professionele XLR/ 6,3mm Jackplug gecombineerde aansluitingen. Deze aansluitingen worden gebruikt voor professionele condensatormicrofoons die werken met 48V Phantoomvoeding. De PHL-DVT7500 levert de 48V vanuit de interne oplaadbare lithiumbatterij. Recorders met een interne batterij zijn beperkt bruikbaar tijdens reizen in gebieden waar je tussentijds niet kunt opladen. Je kunt daarvoor echter een powerbank meebrengen. Is er PreRec-geheugen? Vooralsnog zijn er geen reviews van deze recorder. Wellicht een speler in de markt om in de gaten te houden. . Lees meer hier; alsmede de specs.

Bron: Soundprofessionals.com/ dictation.philips.com september 2017

Zomertijd sprinkhanentijd

Wie sprinkhanen wil zien kan het beste op een zomerse dag het veld ingaan, want dan zijn ze volop te horen. Veldsprinkhanen, heidesprinkhanen, boomsprinkhanen..er leven in ons land meer dan 60 soorten. Maar hoe vind je ze? Allereerst door goed te luisteren. Lees meer en beluister het radiofragment.

Foto Wikimedia: cc 2.5 Heupferd

Bron: Vara Radio Vroege Vogels 25 augustus 2017

Boomkrekels weer te horen

Langs Rijn en Waal, en dan met name in de Gelderse Poort, zijn weer boomkrekels te horen. Wie ze hoort waant zich op een Zuid-Franse camping of op het terras van een Italiaans hotel. De boomkrekel is een relatieve nieuwkomer in Nederland die tot nu bijna alleen langs de rivieren leeft. Lees meer.

Foto Wikimedia: cc 2.5 Wofl

Bron: Nature Today/ ARK Natuurontwikkeling 20 augustus 2017

Onzichtbare vogel nu ook onvindbaar

Het was ooit een geluid dat hoorde bij het nachtelijk bruisen van het platteland. Naast wat gerommel in het hooi achter de boerderij klonk er ook luid en raspend geluid uit het naburige grasland. De raspende roep van de kwartelkoning was al grotendeels verstomd op het platteland, maar dit jaar zijn de aantallen lager dan ooit: nog maar 36 roepende mannetjes konden worden getraceerd. Lees meer.

Foto Saxifraga:Mark Zekhuis

Bron: Nature today 15 augustus 2017

Ardour: Gratis Digital Audio Workstation

Een nieuwe gratis DAW. Neem geluid op, bewerk het en mix op de computer; ongeacht welk platform: Linux, OS-X als Windows, en gebruik honderden audio plug-ins waarmee je zelf moet bouwen. Lees meer:

Bron: Linuxvoice.com

Bomengeluid met synthesizermuziek

De Nederlandse componist Bert Barten heeft samen met de Amerikaanse musicus Scot Gresham-Lancaster sensoren ontwikkeld die het innerlijke leven van bomen registreren en omzetten naar synthesizermuziek. Zo maken ze onder andere hoorbaar hoe de sapstroom van een eik en de fotosynthese van een ceder klinkt. Lees en luister meer.

Foto Wikimedia: Abrget47j

Bron: Vara Radio Vroege Vogels 11 augustus 2017

Nacht van de vleermuis 2017

In het laatste weekend 25-26 van augustus wordt jaarlijks de Europese Nacht van de Vleermuis georganiseerd. Door heel Nederland worden er activiteiten zoals vleermuisexcursies met batdetector georganiseerd voor volwassenen en kinderen. Een kans voor jong en oud in heel Europa om meer te weten te komen over vleermuizen en ze zelfs te horen en te zien! Lees meer.

 

.Bron: Nature Today 

Blaffende reeën

De maanden juli en augustus zijn de ideale tijd om reeën te observeren. Reeën zijn dan namelijk bronstig. De reebok, het mannetje, is dan minder schuw en laat geregeld van zich horen. Hij ‘blaft’ om de reegeit, het vrouwtje, te verleiden. Lees meer.

Foto Saxifraga: Luc Hoogenstein

Bron: Nature Today/ Zoogdierenvereniging 3 augustus 2017

Zingende cicaden in Nederland

Ook Nederland kent vele cicaden, die maken alleen aanzienlijk minder hard geluid. De meeste zijn zelfs niet hoorbaar voor de mens. Ook zijn ze stukken kleiner dan hun Zuid Europese naamgenoten. Lees meer en beluister het radiofragment

Foto: Wikipedia, cc 3.0 André Karwath Aka

Bron: Vroege Vogels/ insectdrummers.com 30 juli 2017

Trommelvliezen schommelen synchroon met oogbewegingen

We kijken en we luisteren – en meestal in dezelfde richting. Onze trommelvliezen blijken namelijk ons gehoor te sturen in de richting waarin we kijken. Waarom dit gebeurt is nog niet zeker, maar mogelijk verheldert het welke objecten verantwoordelijk zijn voor het maken van een geluid. Lees meer:

Afbeelding:: Wikipedia, 

 

Bron: New Scientist 26 juli 2017

 

Sound recorders and parabolic dish

Thijs Fijen geeft een recentie over zijn opnameset, bestaande uit een Sony PCM-M10 en een Dodotronics stereoparabool. Veel van zijn geluidsopnamen zijn te beluisteren op Xeno-Canto.,Lees meer.

Foto: Dodotronics STEREO HiSound

Bron: Dutch Birding 19 mei 2017

 

Genieten van de campinguilen

Het is vakantie en half Nederland slaapt in een tentje op de camping. Dan hoor je opeens veel meer vogelgeluiden. Grote kans dat de rare hoge piep van jonge uilen je plotseling opvalt. Het geeft campingnachten een nieuwe dimensie. Hoe herken je ze? Lees meer.

Foto Saxifraga: Martin Mollet

Bron: Nature Today/ Vogelbescherming 18 juli 2017

 

Tellen oudere vogelaars minder goed door slechter gehoor?

De discussie bestaat al sinds vogelaars vogels tellen, maar kwam in 2013 wat nadrukkelijker onder de aandacht door de Deense vogelaar Bo Kayser. Hij vroeg zich af: gaan oudere vogelaars minder goed horen en worden hun broedvogeltellingen daardoor beďnvloed? In een artikel beschreef hij de effecten van gehoorverlies op punttellingen.  Lees meer.

Foto: Wikipedia, cc 3.0 אנ

Bron: Sovon.nl 29 juni 2017

 

Wetenschappers ontcijferen kreten van ringstaartmaki's

Canadese wetenschappers hebben de betekenis ontcijferd van enkele kreten die vaak worden uitgestoten door ringstaartmaki's.  De maki's stoten vaak een soort gekreun uit, maar laten soms ook een pieptoon horen die lijkt op 'hmmm'. Lees meer.

Foto: Wikipedia, cc 3.0 Alex Dunkel

 

Bron: Nu.nl 12 juli 2017

 

Zingende sprinkhaanzanger

De zang van de sprinkhaanzanger lijkt sprekend op, jawel, het geluid van een sprinkhaan. Bekijk het filmpje.

Foto: Wikipedia, cc 3.0 Stefan Hage

Bron: Vroege Vogels 11 Juli 2017

 

Onopvallende vliegenvangers laten zich nu horen

Tijdens een wandeling is het nu opletten voor het hoge ijle geluid. Eenmaal gehoord is het nog een kwestie van goed kijken. De jongen zijn beweeglijk en vroeger of later laten ze zich zien. Lees meer.

Foto: Wikipedia, Andrew Easton

Bron: Nature Today/ Vogelbescherming 11 juli 2017

 

Fluiter in ontluikend bos

Op de Veluwezoom is natuurfilmer Ruben Smit in een fraai beukenbos. Daar zoekt hij tussen het prille lentegroen naar een van de onbekendste zangvogels van ons land: de mosgroene fluiter. Je ziet hem niet snel, maar je hoort hem des te beter. De fluiter heeft een heel karakteristieke zang: het lijkt alsof er een knikker op een stalen plaat stuitert. Lees meer.

Foto Saxifraga: Luc Hoogenstein

Bron: Vroege Vogels 3 mei 2017.

Cursus vogelzang

Het wordt weer lente, en dat betekent dat de vogels beginnen met zingen. De natuur wordt gevuld met geluiden. Vrijwel iedere vogelsoort heeft een unieke zang, zodat soortgenoten elkaar makkelijk kunnen vinden. Toch blijft het lastig om de verschillende geluiden uit elkaar te halen en de juiste vogel te herkennen.

Daarom bespreekt Vroege Vogels Radio elke week een vogel die op dat moment in de natuur te horen is. Waar kun je het geluid horen? Hoe herken je de zang? Met praktische tips helpen we je op weg. CNR-leden Dick de Vos en Henk Meeuwsen geven wekelijks uitleg over een ander vogelgeluid in de Cursus Vogelzang: Wat Hoor ik daar? Lees meer en beluister de radiofragmenten.

Bron: Vroege Vogels 3 mei 2017.

Babywalvissen communiceren op fluistertoon

Babywalvissen communiceren tijdens lange reizen op fluistertoon met hun moeder. Jonge bultruggen grommen en piepen opvallend zacht tijdens de eerste lange tocht die ze maken met hun moeder. Lees meer.

Foto: wikipedia cc 2.0 Christopher Michael

Bron: Nu.nl 28 april 2017

 

"Lachende" groene specht

De groene specht heeft geen kenmerkende roffel zoals de meeste spechten. Lees meer. En bekijk de film.

Foto Saxifraga: Piet Munsterman

Bron: Vara Vroege Vogels 20 april 2017

Een vlucht regenwulpen

Vaak merk je ze als eerste op door hun hoge, bubbelende roep. Soms landt een groepje om in het grasland te foerageren. Dan is ook hun markante koppatroon te zien. Bij het landen en foerageren maken ze een zacht jodelend geluid, dat vrijwel niet te onderscheiden is van een roepende Wulp. Lees meer.

Foto Saxifraga: Piet Munsterman

Bron: SOVON 18 april 2017

 

Ruim 350 zingende vogels in je hand met de app Birdsounds Europe

Al weken kondigen de vogels de lente aan. Met wat minder ervaring in ‘vogelen’ zou je het zomaar missen. De nieuwe app BirdSounds Europe, samengesteld door natuurgeluidenexpert Henk Meeuwsen, biedt uitkomst. De app is een uniek verzamelwerk met 1314 geluidsfragmenten van in totaal 356 Europese vogelsoorten. Die zijn niet alleen zingend te horen, maar vaak ook alarmerend, of op allerlei manieren roepend om contact, aandacht, seks of voer. Daarmee is de app een ideaal hulpmiddel voor iedereen die zich weleens afvraagt welke vogel hij hoort en wat de boodschap is. Met o.a. geluidsopnamen van CNR-leden Lees meer.

    

Afbeeldingen  BirdingApps.com

Afbeelding  Google Play

Bron: Henk Meeuwsen/ BirdingApps.com/ Vogelgeluiden.nl/ Google Play

 

Koekoek herkent zang van buren

Mannelijke koekoeken herkennen hun naaste buren aan hun gezang, zo blijkt uit een nieuwe studie. Als de vogels de roep horen van soortgenoten die niet in hun buurt leven, reageren ze agressief. Geluiden van koekoeken uit hun eigen territorium beantwoorden ze met toleranter gedrag. Lees meer.

Foto Saxifraga Mark Zekhuis

Bron: Nu.nl/ Animal behavior 13 maart 2017

 

Veldgids vogelzang

Na 13 maanden bijna non-stop werken verschijnt dan nu de Veldgids Vogelzang van ons CNR-lid: Dick de Vos.

 

Afbeelding KNNV uitgeverij

Bij het boek hoort een gratis app gemaakt voor zowel Android als Iphone, gemaakt door Henk Meeuwsen, met ook veel geluiden van CNR-leden. 

Afbeeldingen Google Play

Dick de Vos en Henk Meeuwsen waren te gast bij het Vara radioprogramma Vroege Vogels om het resultaat van deze bijzondere samenwerking toe te lichten. Lees meer en beluister het radiofragment.

Bron: Dick de Vos/ Vroege Vogels/ Google Play/ KNNV-uitgeverij maart 2017 

 

Kabaal van de kwabaal

Midden in de winter, wanneer het water op zijn koudst is, is de kwabaal in paaistemming. En dat laat de hij luid en duidelijk horen. Om elkaar te kunnen vinden maken ze namelijk geluiden. Afgelopen winter gingen onderzoekers van RAVON gewapend met een onderwatermicrofoon op zoek naar het geluid van de kwabaal. Met succes! Op sommige nachten was het geluid de meest luide klank onderwater. Lees meer.

Afbeelding Wikipedia

Bron: Nature Today/ Ravon 7 maart 2017

 

Bosuilentijd

Februari is een goede tijd om Bosuilen te horen. De zangactiviteit leeft in het najaar op, bereikt een piek tussen februari en half april, en dooft dan weer tijdelijk uit. Rustige en droge avonden zijn in theorie het meest geschikt om te gaan luisteren, maar de zangactiviteit wisselt sterk per avond. Bij het oude Sovon-kantoor op de Nijmeegse stuwwal, belegerd door Bosuil-territoria, was het op sommige ogenschijnlijk gunstige avonden een kakafonie, op andere echter merkwaardig rustig. Lees meer.

Foto: Saxifraga Martin Mollet

Bron: SOVON 8 februari 2017

 

Zeldzame kwabaal en zijn bijzondere geluid

Als het water nog koud genoeg is gaat de zeldzame kwabaal paaien. De illustere vis waarover weinig bekend is maakt op dat moment een vreemd geluid. Met enkele onderwatermicrofoons wordt dit geluid opgenomen in de Vinkeveense plassen. Lees meer.

Foto: wikipedia cc 3.0 Achim R. Schloeffel

Bron: Vara Vroege Vogels 17 januari 2017

 

Verschillende trends bij vroege voorjaarvogels

De drie Natuurkalendervogels die zich als eerste in het jaar laten horen, blijken verschillende trends te laten zien in de tijd. De roffel van de grote bonte specht liet zich de afgelopen vijf jaar bijna drie weken eerder horen dan in het begin van deze eeuw. De zanglijster liet zich juist 9 dagen later horen. De vink laat totaal geen verandering zien in de afgelopen 16 jaar. Lees meer.

Foto: Saxifraga Jan van der Straaten

 

Bron: Nature Today/ natuurkalender, Wageningen University 11 februari 2017

 

De roep van de koekoek verstomt

Zijn galmende 'koekoek' is steeds minder vaak te horen. De koekoek neemt al tientallen jaren af in Nederland. Daarom hebben Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland 2017 uitgeroepen tot Jaar van de Koekoek. We willen achterhalen waarom het zo slecht gaat met de koekoek. Daarom gaan we op zoek naar de juiste maatregelen om het tij te keren. Ook jij kan helpen de koekoek te behouden. Lees meer.

Foto Saxifraga Rik Kruit

Bron Nature Today/ SOVON 17 januari 2017

 

Klanken van bavianen tonen gelijkenissen met spraak van mensen

Bavianen blijken geluiden te maken die vergelijkbaar zijn met de uitspraken van klinkers in de menselijke taal. De ontdekking zou kunnen duiden op de ontwikkeling van de menselijke spraak, al miljoenen jaren geleden. Lees meer.

Foto: wikipedia cc 2.5

Bron: Nu.nl 12 januari 2017

 

Vleermuisgeluiden geluiden bevatten schat aan waarneembare informatie

Onderzoekers  van de Universiteit van Tel Aviv en  zo'n 15.000 vleermuisgeluiden  en de doelstellingen en de context van de vleermuis gesprekken. Lees meer

Foto: wikipedia cc 3.0 Latorilla

Bron: Science Daily 27 december 2016

 

Voor vogels is de jaarwisseling geen feest

Vuurwerk dat rond Oud en Nieuw wordt afgestoken, schrikt miljoenen vogels op. Bijvoorbeeld watervogels, waarvan er tijdens Oud en Nieuw meer dan twee miljoen aanwezig zijn in ons land, reageren sterk op vuurwerk. Hoe heftig de reactie van vogels kan zijn, toont bijvoorbeeld de weerradar in De Bilt. Lees meer.

Foto: wikipedia cc 3.0 Frank Vincentz

Bron: Nature Today 27 decmber 2016

 

Winterse tjiftjaffen wie hoort ze?

De zachte winters van de afgelopen jaren boden prima omstandigheden voor de winterse tjiftjaf. De temperaturen bleven redelijk hoog en voor een insecteneter als de tjiftjaf is dat gunstig. Uit de voorlopige winterkaart van de Vogelatlas blijkt dan ook dat de soort lokaal een redelijk algemene overwinteraar kan zijn. Vooral in loofbos op kleigrond worden weleens tjiftjaffen gezien of gehoord. Lees meer.

Foto Saxifraga Luc Hoogenstein

Bron: Nature Today 9 december 2016

 

Hoe wordt het geluid in een natuurfilm gemaakt?

Het geluid bij natuurfilms bestaat voor een deel uit geluidsopnamen die in de natuur worden opgenomen en voor een deel uit geluiden die in een studio worden nagemaakt. Dit heet foley. Daarnaast natuurlijk muziek. Natuurgeluidsman Chris Watson legt uit. Lees meer en bekijk de filmfragmenten.

Afbeelding: Wikipedia

Bron: BBC 29 mei 2016

 

Zingende Fluiters: wat tel je eigenlijk?

Houvast bij het bepalen van de broedstatus van een Fluiter is het geluid dat hij produceert.

Volle zang: de bekende versnellende triller, uitmondend in een pruttelend slot en vaak vergezeld van een baltsvluchtje. Ongepaarde man.
Kortzang: een korte, eentonige triller zonder pruttelslot en baltsvlucht. Gepaarde man.
Goudvinkachtig eentonig 'pju' roepje. Vogel met nest (kan man of vrouw zijn).

Lees meer.

Bron: SOVON 28 juli 2016

 

Korte Film op het Youtubekanaal: CNRfilm

Tijdens de clubdag van 19 maart 2011 maakte Hans Rademakers filmopnamen van diverse leden van de CNR. Hij interviewde een paar van hen. Die dag gingen leden in de directe omgeving natuurgeluiden opnemen om deze later die dag aan elkaar te laten horen. Hans maakte uit het beeldmateriaal een korte impressie. Zie meer.

Bron: Hans Rademakers Productions/ CNR 1 februari 2015

Hoe begin je met natuurgeluiden opnemen?

Als beginner met natuurgeluiden opnemen kan je op het gebied van apparatuur de bomen in  het bos niet meer zien. De meest voor de hand liggende vraag is: Wat is de goedkoopste set waarmee ik natuurgeluiden kan opnemen? De Britse Wildlife Sound Recording Society heeft een hele pagina hierover met goede raad. Lees meer

Bron: WSRS/ Facebook: Groep Voor Natuurgeluiden Registratie 2014pr

 

 

Geluid op Mars klinkt anders - Nederland onderwater - Silence of the Tides - Kokofonie van geluiden - Gegil vanuit het riet - Zoom komt uit met nieuwe recorder: F3 - Martyn Stewart zet zijn geluidscollectie online - Vogelzang groot succes - vogelopnamen in 32-Bit Float - Zoom F6 het best in te stellen - Wat weten wij over gruttotaal? - Vogelkoor verstilt - Portacapture X8 - Wat zeggen bruinvissen - Liervogel in Australië - Populatie knoflookpadden - Ruisonderdrukkingsopties - Muskuseend kan imiteren - Infrageluid gemeten - Bosrietzanger is meesterimitator - Stotterende zebravinken - Pinguďnkreten - Imiterende zangvogels - Nationaal vogelconcert - Ode aan de nachtegaal - Brabander neemt koolmees op - Naakte molratten nemen dialect over - Onderzoek vleugelgeluid kolibries - Workshop vogelgeluiden MUS - Marsrover neemt geluid op Mars op - Sennheiser K6 stopt - Vogels zingen anders - Neem zelf een koolmees opSolo geluidsrecorder - Stereomicrofoon in een 33cm parabool - Ocenaudio - Spinnen hebben oren - Zebravinken zijn geweldig goed in geluid herkennen - Dick de Vos genomineerd - Vleugelgefladder met dialect - De stilste plek van Nederland - The Sounds of the Forest - Ruisfilteren tijdens opname - Wat zingt daar? - Geluid langoesten reikt tot 3km - Nationaal Vogelconcert 2020 - Online workshop lastige vogelgeluiden - Het geluid van het voorjaar - Kanarie-achtig trillertje - Planten slaken noodkreet - Reis van walvis - Vleermuizen vinden gecamoufleerde insecten - Spotvogel en bosrietzanger - Nachtelijke zang van bostietzanger - Superdatabase natuurgeluiuden - Vogelgeluiden van tienduizend vogelsoorten online - NASA neemt natuurgeluid op - Geluidencurses Ganzen - Geluiden van de vogeltrek - Wadfilm - Weidesprinkhaan - Boeren nachtegaal - Dusk Chorus - Gordon Hempton maakt film - Zingende vrouwtjes - Gratis cursus vogels - Luisteren naar walvissen - Blauwborst kondigt lente aan - Geluidencursus spechten - 17 jaar vinkenslag - 20.000 Kramsvogels - Componist van de Veluwe - Chris Watson & David Attenborough - Tungarakikker kwaakt beter - Zangvogel Toei wordt boos - Nieuwe Sound Devices - SpinragNachtzwaluwen op weg naar Afrika - Gehoor van kerkuilen niet achteruit - Kruisbekken in aantocht? - Wil Heemskerk op tv - Hyenahonden maken niezende geluiden - Digitale audiorecorder van Philips - Zomertijd sprinkhanentijd - Boomkrekels weer te horen - Onzichtbare vogel - Ardour: gratis DAW - Bomengeluid met synthesizermuziek - Nacht van de vleermuis 2017 - Blaffende reeën - Zingende cicaden in Nederland - Trommelvliezen schommelen synchroon met oogbewegingen - Sound recorders and parabolic dish - Genieten van de campinguilen - Tellen oudere vogelaars minder goed - Kreten van ringstaartmaki's - Zingende sprinkhaanzanger - Onopvallende vliegenvangers - Fluiter in ontluikend bos - Cursus vogelzang - Babywalvissen - Groene specht - Een vlucht regenwulpen - Birdsounds Europe - Koekoek herkent zang - Veldgids vogelzang - Kabaal van de kwabaal - Bosuilentijd - Zeldzame kwabaal - Verschillende trends vroege voorjaarsvogels - Roep van de koekoek - Klanken van bavianen - Vleermuisgeluiden - Jaarwisseling geen feest - Winterse tjiftjaffen - Geluid in een natuurfilmYoutube kanaal CNR-film - Hoe begin je  

 

 

 

 

counter customizable

 

Page Update: 10-04-2022 «·» © CNR/fw