CNR-logo

Meer over de website ] de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

 

Start
Terug
bestellen
recensies

 

Ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan heeft de CNR in juni 2008 een jubileum-CD uitgebracht met als thema:

"De natuur in al haar rijkdom aan geluiden."

Met deze CD wil de CNR een breder publiek interesseren voor de boeiende wereld van geluid en geluidsregistratie in de natuur.

In een lawaaierig en druk bevolkt land als het onze is het geen eenvoudige zaak om natuurgeluiden op te nemen van behoorlijke kwaliteit. Vliegtuigen, motorzagen, verkeer en militaire oefeningen zijn slechts enkele voorbeelden van verstoring. Maar ook wind en regen kunnen bij geluidsregistratie een storende factor van betekenis vormen, tenzij het de uitdaging is om juist deze natuurgeluiden te registreren. Geluiden worden in de regel opgenomen met een gevoelige microfoon, die voor een beter resultaat soms wordt bevestigd in het hart van een parabool. De registratie zelf vindt plaats op hoogwaardige recorders of tegenwoordig zelfs direct op de vaste schijf van de laptop, zodat het geluid is gedigitaliseerd en zonodig ter plekke kan worden bewerkt.

Wil Heemskerk, oud-voorzitter van de CNR: "We noemen het ‘stilte’, maar eigenlijk zijn het geluiden als het zachte ruisen van de wind in de dennentoppen, kreetjes van voorbijtrekkende mezen, het gesjirp van krekels tussen het dorre gras en het getik van regendruppels op de jonge beukenbladeren. In feite is het registreren van geluid nog moeilijker dan dat van beeld en het vereist ook een behoorlijk technisch inzicht. Dat komt tot uiting in de nabewerking waarbij met speciale filterprogramma’s, storende ruis scène na scène wordt verwijderd."

De speciale jublieum-CD is een aanrader voor natuurliefhebbers en aangenaam en ontspannend om naar te luisteren. Seizoenimpressies van zomer en herfst, vogels, onweer, wind en krakende bomen. De terugkeer van trekvogels langs de Drentse Aa wordt gevolgd door vogelopnamen uit Duitsland, Frankrijk en Spanje. Ook zijn fragmenten te horen uit Zuid-Afrika en Panama met nachtsferen, olifanten, papegaaien en apen. Geluiden van padden uit het Caribisch gebied en Polen doen denken aan minimal music. Bijzonder zijn ook de laatste tracks met combinaties van natuurgeluiden en muziek.

De jubileum-CD is samengesteld door Hans Dankbaar en Peter Smith.

Zie hier ook enkele recensies.

Om de jubileum-CD te bestellen zie de linkerkolom.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de samenstellers van de Jubileum-CD: 

Hans Dankbaar    

 

Een deel van de actieve leden in maart 2008

 

 
hit counter

 

Page Update: 17-04-2021 «·» © CNR/fw