CNR-logo

de website ] de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

de herfst

 

Start
Terug

 

 

Wim Rougoor

Natuurgeluiden door de seizoenen heen

vogels

Voor vogels (of vogelaars!) misschien wel de tijd van het jaar. Eventueel na het voorjaar. En dat komt dan vooral door de grote aantallen trekvogels en tijdelijke gasten. Soms heel bijzondere en zeldzame gasten waarvan je dan daadwerkelijk een geluidje kunt vastleggen. geelgorsEn: de geluiden die je in deze tijd krijgt te horen zijn toch meestal weer heel anders dan die in het voorjaar. Je kunt exemplaren treffen die daadwerkelijk zitten te zingen, vooral als het zonnetje erg zijn best doet. Maar toch klinkt deze zang heel anders. Misschien wel omdat het doel nu meestal niet is om een partner te behagen, maar ... Tja, wat eigenlijk wel? Gewoon plezier in het leven? Een lekkere, volle maag? Warm zonnetje? Wie zal het zeggen. Kijkt u maar eens naar deze Geelgors, ziet hij er niet erg tevreden uit?

zoogdieren

Aan zoogdieren ook geen gebrek want het is oogstijd! De bomen dragen vruchten, de planten hebben zaden en grassen in overvloed. Misschien klinkt dit echter allemaal wat te optimistisch want in de laatste eeuw is zowel het aantal zoogdieren als ook het aantal soorten zoogdieren flink afgenomen. En sommigen, zoals het 'Wilde' zwijn en het Edelhert, worden nu nog alleen kunstmatig in stand gehouden. Weer anderen, zoals de Das, dreigen nog steeds voor altijd verloren te gaan.
Dat neemt niet weg dat juist van deze soorten nog steeds opnamen te maken zijn. Voor het Edelhert is daar zelfs nog een, beperkte, mogelijkheid bij gekomen: De Oostvaadersplassen.
Vooral voor ons is dit interessant omdat de akoestiek van de Oostvaardersplassen zo heel anders is dan die van de Veluwse bossen.
Voor degenen die dat (nog) niet weten: juist in deze tijd vindt de Edelherten-bronst plaats. De enigste periode waarop deze dieren echt lawaaierig zijn. Nou, van ons mogen ze!

insecten

Ook voor de insecten zijn dit hoogtij dagen. Uiteraard mede afhankelijk van het weer. Krekels en sprinkhanen: wat zou het toch stil zijn zonder hun geluid! Vaak de achtergrond-muziek waarop ook nog eens zoveel andere melodiėn te horen zijn. En dat maakt dat je ze past mist als ze er echt niet zijn ...

landschappen

Met al het voorgaande maakt dit het vastleggen van een akoestisch landschap bepaald geen sinicure. Er zijn volop mogelijkheden en elke dag is weer anders. Aan de andere kant maakt juist dit grote aanbod en de enorme verschillen in dynamiek het niet echt gemakkelijk. Het is geen kwestie van gewoon maar microfoons neerzetten en opnemen maar. Nee, dit moet je echt plannen en dan maar hopen dat het meezit. Een flinke dosis geluk blijft bij deze hobby altijd meespelen ...

 

Page Update: 22-07-2015 «·» © CNR/FW