CNR-logo

de website ] de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

Audition

 

Start
Terug
Handleiding

 

 

 

 

 
  Adobe Audition 3

plaatje
 
 

algemeen
Adobe nam in mei 2003 het geluidbewerkingsprogramma Cool Edit Pro over van ontwikkelaar Syntrillium Software. Drie maanden later kwam Adobe Audition 1 op de markt. Pas in januari 2006 volgde versie 2, met wezenlijke uitbreidingen t.o.v. Cool Edit Pro. Het programma kon nu als een professioneel Digital Audio Workstation gepresenteerd worden. In november 2007 bracht Adobe versie 3 uit, vanaf 2011 volgde elk jaar een nieuwe versie, in 2015 versie 8. Konden de eerste vier versies alleen in Windows draaien, vanaf versie 5 is er ook een Mac-variant te koop.

Adobe Audition is behoorlijk prijzig, maar gelukkig is versie 3 sinds 2013 gratis te downloaden. Vanwege de vele geavanceerde bewerkingsopties is het programma zeer geschikt om natuuropnamen te bewerken. Deze versie van Audition is daarmee ook het beste gratis verkrijgbare audio-bewerkingsprogramma.

Voor de geavanceerde bewerkingsmogelijkheden geldt wel dat het tijd kost, en wellicht niet meevalt, om deze goed te leren kennen. CNR-lid Hans Dankbaar gebruikte jarenlang de voorloper Cool Edit Pro en sinds 2013 Audition 3, en heeft al enige keren zijn kennis van dit programma met andere leden gedeeld via workshops. Tevens heeft hij een handleiding geluidbewerken met Audition 3 geschreven. Deze kun je hier vinden. De officiële engelstalige manual is o.a. hier te downloaden.

Audition 3 op een Mac
Uiteraard kun je op een Mac het Audition-programma gewoon gebruiken in een virtuele Windows-partitie, geďnstalleerd met bijvoorbeeld het standaard Mac- programma BootCamp of Parallels Desktop. Eventueel kun je (al of niet daarnaast) kiezen voor het programma CrossOver: dit installeert Audition 3 in een zgn bottle; daarin staan alleen die Windows-bestanden die nodig zijn om Audition 3 goed te kunnen laten werken.
Het grote voordeel is dat je niet eerst Windows moet opstarten voordat je Audition 3 kunt activeren – dat levert tijdwinst op! Let op: de oudere versies van CrossOver hebben een nadeel: in een aantal filter-vensters (zoals fft-, hiss-, noise reduction-filter) krijg je geen lijnen te zien. Vanaf versie 16 is dat euvel niet meer aanwezig.
 

 

 

 

Page Update: 04-02-2017 «·» © CNR/FW