CNR-logo

de website ] de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

doel opnamen

 

Start
Terug

 

 

 

 

Waarom natuurgeluiden opnemen?

 

De redenen waarom mensen graag natuurgeluiden opnemen kunnen heel verschillend zijn. 

Het opnemen zelf kan bijvoorbeeld een leuke uitdaging zijn: probeer maar eens het zachte geluid van Gewone Pad-mannetjes vast te leggen in ons lawaaierige landje!

Daarnaast vinden veel vogelaars het erg leuk om de zang van zeldzame soorten op te nemen.

 

 

Anderen inventariseren een bepaald natuurgebied, inclusief de karakteristieke geluiden van de dieren die daar leven. En denk ook niet alleen aan vogels, zoogdieren, amfibieën en insecten, maar ook aan de 'echte' natuurgeluiden zoals het onweer, een waterval of een beekje, de zee, een schurende tak en heel af en toe ..... de stilte!

 

Het  natuurgeluiden opnemen is als hobby een fantastische manier van natuurbeleving. Het is stok achter de deur om erop uit te gaan en door héél stil te zijn de vogels en dieren naar je toe te laten komen. In het veld genieten van de geluiden en andere waarnemingen. Je zintuigen en opmerkzaamheid verscherpen en thuis nagenieten van je opnamen. Ook kun je jouw natuurgeluidsopnamen op de clubdagen aan anderen laten horen. 

Een aantal leden gebruikt de opnamen in combinatie met beelden en/of muziek, in films, diaseries en audio-CD’s. Kijk voor voorbeelden maar eens op de volgende pagina’s:

de leden-galerij 

leuke opnamen 

natuur op media 

natuurgeluid & muziek 

sites van leden 

   

 

Surf ook eens naar het CNR-kanaal op YouTube . Daar vind je een aantal filmpjes van CNR-leden. Sommige van die filmpjes bevatten ook natuurgeluiden.

 

 

 

 

 

 

Audiotheek (dit onderdeel staat momenteel ter discussie in onze club!)

Dit is een verzameling natuurgeluiden, door CNR-leden opgenomen sinds het ontstaan van de club; zie de betreffende pagina. Sinds een aantal jaren worden deze clubsounds niet meer aangevuld met recente opnamen.

Af en toe worden opnamen van leden -al of niet uit de audiotheek- ter beschikking gesteld aan scholen, universiteiten e.d., resp. voor radio- en TV-programma's. Daarmee hopen wij meer bekendheid te geven aan zowel de club alsook aan deze bijzondere hobby.

De beheerder van de CNR-geluidenverzameling is Hans Dankbaar; hij beoordeelt de binnenkomende verzoeken, zie de pagina met clubsounds.

 

Uiteraard kan de audiotheek ook door leden gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij het onderzoek naar dialecten en gedragstudies en bij het vaststellen van geschikte locaties. Ook zijn er geluiden vastgelegd van een aantal diersoorten die nu helaas niet of nauwelijks meer voorkomen in ons land.

Voor zover mogelijk waakt de club voor het oneigenlijk gebruik van het materiaal:

het gebruiken van opnamen van anderen zonder toestemming van de eigenaar, in het bijzonder om er zelf beter van te worden

het gebruiken van de opnamen voor het lokken van dieren om ze te vangen, op ze te jagen of op een andere manier schade toe te brengen.  

 

Meer van deze gedragsregels vind je in het CNR-reglement..

 

 

 

 

 

Page Update: 22-07-2015 «·» © CNR/FW