CNR-logo

Meer over de website ] de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

 

Start
Terug

 
Frank van de Weijer actief lid sinds 2006 

interessegebieden:

Natuurgeluid, met name vogels.

Ik maak het liefst sfeeropnamen.

 

Al van jongs af aan ben ik bezig met het kijken en luisteren naar vogels. Aanvankelijk verzamelde ik veel platen, cassettes en cds met vogelgeluiden. In 2004 ben ik zelf begonnen met opnemen. Het zelf opnemen is een mooie en intense vorm van beleving van het natuurgeluid, met de mogelijkheid om later terug te luisteren en na te genieten.

De techniek leren van het natuurgeluid opnemen op zich is niet zon grote kunst. Stille plekken vinden wel. Bijna overal zijn stoorgeluiden, vliegtuigen en verkeer. Je bent afhankelijk van grote uitgestrekte afgelegen gebieden, stille momenten s nachts of door stilgelegd (vlieg)verkeer door de vulkaan in IJsland of door wegwerkzaamheden. In Nederland is natuurgeluid opnemen erg moeilijk. Geluidsopnames maken tijdens buitenlandse reizen heeft mijn voorkeur. Een goede opname maken is daarmee een zeldzame buitenkans.

    voorbeeld-opnames:  
  1. Brulaap  Midden in het tropisch regenwoud van Suriname begint de opname ruim voordat het licht wordt. De totale sfeeropname duurt maar liefst een uur. Samen met cicaden en het geratel van de Blauwkeelgoean zet in dit fragment de Brulaap zijn beruchte keel op.

 
    2. Onder het geweld van de cicaden in het Surinaamse regenwoud zingen twee Corayawinterkoningen tegen elkaar op. Ook de Grote Tinamou laat zich horen met een ijzige roep en horen we boomkikkers.

 
    3. Kraanvogel. De Kraanvogels opnemen bij het Franse Lac du Der tijdens de voorjaarstrek is een aparte kunst. Vanaf de dijk rondom het meer met de slaapplaats klinken de opnamen vlak. Een meer natuurlijke ruimtelijke akoestiek krijg je door in een bos te staan aangrenzend aan het meer. Hier een paar minuten van een lange sfeeropname. Het is de sfeer van een koude regenachtige zonsopgang in maart in het bos. Op de achtergrond de vertrekkende Kraanvogels vanaf de slaapplaats op een eiland in het meer.

 
4. Gaai. Veel mensen weten niet dat de Gaai een echte zangvogel is. Meestal hoor je alleen het gekrijs. Gaaien kunnen ook voortreffelijk Havik en Buizerd imiteren. Ook kunnen Gaaien echt zingen. De zang is variabel. Hier een opname vlakbij Naarden gemaakt van een zingende Gaai.

    5. Grote Bonte Specht. Hier een fragment van een opname op de Veluwe. s Morgens vroeg beginnen de spechten te roffelen. En begint en de rest van het koor zet in. Ook de Zwarte Specht laat zich horen. Een specht gaat in de boom boven mijn hoofd zitten roffelen.

 
    6. Nachtzwaluw en Aziatische Steenpatrijs. Nog voor de ochtendschemer roept een Nachtzwaluw in een olijfboomgaard langs een riviertje op het Griekse eiland Lesbos.  Plotseling gaat een Aziatische Steenpatrijs op de achtergrond roepen.

 
7. Wielewaal. Deze compilatie begint met een territoriumconflict tussen twee Wielewalen in het Bargerveen. Een van de twee gaat daarna luid zitten zingen. Een keer is ook de schorre roep te horen. Op de achtergrond o.a. Gekraagde Roodstaart.

    8. Roodmus. op 31-5-2013 zong een mannetje in het Nationaal Park Kennemerduinen. Ondanks de wind liet de vogel zich goed horen in de eerste duinenrij langs het strand en kwam af en toe mooi bovenin het duinstruweel zitten zingen.

apparatuur
 

Ik ben begonnen met een Sony MiniDisk met een oude richtmicrofoon en later zelfgebouwde microfoons. Ik ben overgestapt naar een geheugenkaartrecorder van Marantz en twee richtmicrofoons van Sennheiser.

 
    toepassing van de opnamen:

Ik maak geluidsopnamen vooralsnog voor eigen gebruik en laat af en toe stukjes horen op de CNR clubdagen. Het is leuk om je successen te delen met anderen. De CNR clubdagen hebben zowel een vergader- als podiumfunctie, met daarnaast veel kennisuitwisseling. Tot nu toe heb ik in eigen beheer twee cds gemaakt. Een over Suriname en een over Lesbos om te ruilen met CNR leden.

contact: 

 
 

site stats

 

Page Update: 20-03-2021  CNR/fw