CNR-logo

Meer over de website ] de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

 

Start
Terug

 

Bezint eer ge begint

Voordat je nadenkt over de keuze van de apparatuur, is het belangrijk om je af te vragen of je al een idee hebt wat voor soort natuurgeluiden je graag wilt gaan opnemen. Een paar voorbeelden i.v.m. de microfoonkeuze:

1. vogelgeluiden e.d. – wil je het geluid zoveel mogelijk geïsoleerd opnemen, kies dan voor een zogenaamde richtmicrofoon; ook kan je kiezen voor een parabool in combinatie met een rondom-gevoelige microfoon; wil je geluid meer als onderdeel van een groter geheel opnemen, dan liggen rondom-gevoelige microfoons voor de hand

2. onderwater-geluiden – daarvoor heb je heel speciale microfoons nodig, eventueel zelf te maken

3. vleermuisgeluiden – die kun je alleen met een zgn. bat detector vastleggen

4. kontaktgeluiden, zoals bijvoorbeeld de bewegingen van boomtakken die worden doorgegeven door de stam van de boom – ook daarvoor zijn speciale microfoons het meest geschikt; ook deze zijn eventueel zelf in elkaar te zetten.

In wat volgt wordt uitgegaan van het opnemen van vogelgeluiden e.d.

Voor hydrophones en bat detectors kun je terecht op onze audiolinks-pagina.

 

Naast het soort natuurgeluiden dat je wilt gaan opnemen zijn er nog andere factoren van belang. Met name de opnamekwaliteit die je nastreeft en in welke setting je graag wilt werken. Bijvoorbeeld: als je graag in de natuur wandelt, maar niet met een te zware bepakking, vallen veel ‘zware’ en ‘grote’ opties al snel af. De opname-kwaliteit wordt vooral bepaald door de keuze van de microfoons: de meeste recorders kunnen geluiden tegenwoordig in zeer hoge kwaliteit vastleggen.

Tenslotte is natuurlijk je budget erg bepalend voor je uiteindelijke keuze. Verderop vind je enkele prijs-indicaties om je een idee te geven van de -minimale- kosten.

 

Een eenvoudige startset

Stel je kiest voor een niet te kostbare, kleine en lichte set, zonder al teveel toeters en bellen. Je wilt er graag vogelgeluiden mee kunnen opnemen. Omgevingsgeluiden zijn geen bezwaar, als het maar geen storende zijn zoals herrie van auto’s of vliegtuigen. Dan ligt een draagbare digitale recorder met ingebouwde microfoons het meest voor de hand. Daarvan is er de laatste jaren een groot aantal merken en typen op de markt gekomen. Uit dat grote aanbod een goede keuze maken valt op het eerste gezicht nog niet mee. Gelukkig vind je op internet een aantal sites waarop een groot aantal van deze all-in-recorders wordt vergeleken op aspecten zoals bedieningsgemak, extra opties (bijv. windkap, afstandsbediening, lage tonenfilter, ruisonderdrukking, geheugen), gebruikservaringen en prijs. Links naar een aantal van deze vergelijkingssites vind je onderaan het overzicht audiolinks: Solid state recorders.

Handige functies op de veldrecorder zijn een pre. Lees voor je aanschaf altijd de specificaties van de fabrikanten bij aanschaf op de volgende punten:

- 5 tot 10 seconden pre-record of pre-opname geheugen. In de opname-pauzestand wordt al voortdurend opgenomen zodat men minder snel te laat is met het drukken op de opnameknop.

- Limiter of begrenzer. Staat je opnameniveau hoog of overschrijdt het geluid plotseling het maximale opnameniveau; dan gaat je opname "clippen" een lastige vervorming in je opname die je kunt voorkomen door in het menu van je recorder de limiter aan te zetten.

- Highpass filter of lage tonenfilter. Veel van de omgevingsruis (verkeer, vliegtuigen etc.) bevindt zich in lage frequenties. Indien gewenst kan je dit op de recorder en soms op de microfoon  met een "highpass filter" tijdens de opname wegfilteren. Je kunt er soms beter voor kiezen om de opname over het maximale frequentiespectrum te maken. Je hebt dan geen gat in het spectrum van je opname. Indien gewenst kan dat alsnog in de nabewerking op de computer.

- Verwisselbaarheid van batterij en geheugenkaart . Ga je een keer langdurig op pad; Dan is het goed om te kiezen voor een recorder zonder slechts alleen één ingebouwd geheugen en of een ingebouwde accu. Je bent flexibeler als je ver weg van huis meegebrachte batterijen en geheugenkaartjes kunt wisselen, of zelfs een powerbank kunt aansluiten.

Het verloop van gangbare modellen recorders is erg groot. Het is daarom erg moeilijk om steeds actuele adviezen te geven. Volg discussies o.a. hierover op nieuwsgroepen als Naturerecordists.

Een voorbeeld van een eenvoudig startmodel is  de Zoom H1n Handy Recorder. Een prima instapmodel veldrecorder met ingebouwde microfoons, aansluiting voor externe microfoons en pre-opnamegeheugen. Hij kost ongeveer 100 euro. Dit is al vele malen beter dan de band- en cassetterecorders van weleer.

De Tascam DR-05X, DR-07X en de DR-40X  zijn momenteel een leuke recorders met 2s Pre-opname geheugen. Je bent daarmee minder snel te laat met opnemen. De DR-40X biedt ook xlr-aansluitingen en 48V fantoomvoeding voor condensatormicrofoons.

De Zoom H4n Pro is een mooie veldrecorder met aansluitingen die geschikt zijn voor condensatormicrofoons met XLR/ TRS-Jack-aansluiting.

Behalve Zoom en Tascam zijn o.a. ook recorders van Marantz, Olympus en Sony en Roland een veelgemaakte keus.

 

 

Uiteraard kun je op internet ook zoeken naar voordelige tweedehands-recorders.

 

Een set met losse microfoons

Als gewicht en omvang minder belangrijk zijn (en de beurs goed gevuld), kun je overwegen om een goede recorder te combineren met losse microfoons. Die kun je tegenwoordig aansluiten op digitale recorders. Dat geldt deels ook voor de portable recorders. Dus zou je kunnen starten met alleen zo’n recorder, en daar later aparte mics bijkopen.  Een richtmicrofoon of een parabool of een set met betere stereo eigenschapen dan de ingebouwde microfoons op jouw recorder. 

Onder dat gras zit wel een adder: de betere mics worden aangesloten via zgn. XLR-pluggen en/of 6,35mm TRS/Jack-pluggen,  en die passen niet in de 3,5mm mini-jack ingang van veel draagbare recorders. Deze laatsten beschikken meestal over slechts 5 tot 10V "plug-in-power" voor elektretmicrofoons. (Dit dient men veelal eerst aan te zetten in het menu van de recorder). Daarnaast is er een valkuil met condensatormicrofoons. Deze vragen 48V fantoomvoeding van de recorder, of van een losse fantoomvoeding of ze werken zelf met een interne batterij. Veel kleine recorders kunnen slechts 5-10V 'plug-in-power '(pip) leveren.

Daarnaast is er behalve de pluggen een verschil in de bedrading. Microfoonkabels met XLR-pluggen  en sommige met 6,35mm Jack-pluggen zijn gebalanceerde kabels. Er is per kanaal een aparte kabel. De kabel bevat drie draden voor een gebalanceerde verbinding. Het audiosignaal is  afgeschermd tegen storing van buitenaf. Bij ongebalanceerde stereo mini-jack kabels delen beide audiokanalen een massadraad en er is geen afscherming zodat soms storing van radiozenders en mobiele telefoons kan optreden.

 

< XLR-plug

                              mini-jack 3,5mm stereo-plug

                                                             

Voor het gebruik van twee microfoons met xlr-aansluiting op een recorder met een 3.5mm mini-jack microfooningang zijn ongebalanceerde adapterkabels in de handel van 2x XLR naar 1x stereo mini-jack. Je kunt dan alleen elektretmicrofoons gebruiken, microfoons met een interne batterij of condensatormicrofoons met extra losse fantoomvoeding.

De vraag: welke microfoon kan ik het beste nemen? is nog lastiger te beantwoorden dan het geval is bij de recorders. Er zijn vele soorten microfoons. Kijk maar eens naar het mic-overzicht op onze pagina audiolinks

Ons erelid en voormalig webmaster Wim Rougoor schreef destijds op deze pagina ondermeer het volgende over de mic-keuze:

Microfoons zijn er in vele soorten en kwaliteiten te verkrijgen. Als we de goedkope (ruisende) microfoons vergeten komen we uit op een prijsklasse vanaf  150 euro. We kunnen dan kiezen voor een condensatormicrofoon of voor een electret. Sommige geluiden kunnen alleen (goed) worden opgenomen met behulp van een parabool. Een doe-het-zelf parabool kost ca. 40 euro. Een parabool heeft het nadeel dat het een groot apparaat is en dat meeluisteren door middel van een hoofdtelefoon tijdens het opnemen vereist is. Door zijn bijzondere selectiviteit neemt hij maar een deel van de aanwezige geluiden op. Voordeel: minder storende omgevingsgeluiden. Nadeel: minder natuurlijke opnamen. In sommige situaties kunnen dieren met een zeer goed gehoor de aanwezigheid van een parabool ook horen door de reflecties in de schotel. Andere soorten vinden de schotel een bedreiging en gaan er voor op de vlucht. Alternatieven zijn er ook. Dit zijn speciale richtingsgevoelige microfoons die de vorm hebben van een lange pijp. Deze microfoons zijn minder selectief en daardoor klinken de opnamen soms natuurlijker. Door sommige vogels wordt de richtmicrofoon nogal eens voor een geweer aangezien.’

 

Nogal wat CNR-leden gebruiken met veel plezier één of twee richtmicrofoons van het bekende merk Sennheiser, namelijk het type Sennheiser ME67. Per stuk kosten die zo’n 250 euro (zonder extra’s zoals een windkap). Dit is een lange richtmicrofoon. Onderdeel van het modulaire K6-systeem van Sennheiser. Daarnaast wordt hier ook wel gekozen voor de korte richtmicrofoon ME66 en ook de rondomgevoelige ME 62, die in stereo opstelling zeer goed presteert voor ruimtelijke sfeergeluidopnamen, maar veel achtergrondgeluid opneemt.

Het grote voordeel van het Sennheiser K6 modulair systeem is het hoge uitgangssignaal van de microfoons wat resulteert in een gunstige signaal/ruisverhouding, de uitwisselbaarheid van microfoonmodules en de batterijvoeding waardoor de microfoon ook aangesloten kan worden op recorders zonder 48V fantoomvoeding. (Fabrikant Sennheiser is gestopt met het maken van microfoons van het modulaire K6 systeem als de ME67, ME66 en ME62. Mogelijk is daar nog tweedehands aan te komen).

Ook o.a. het merk  Røde heeft ook goede betaalbare microfoons, waaronder modellen met batterijvoeding, waarbij geen voeding vanuit de recorder nodig is.

 

Nogal wat mensen in de wereld van natuurgeluidsopnamen zijn als startset zeer lovend over de elektretkapsels van het merk Primo: de Primo EM-272 vanwege het lage eigenruis niveau. Dit rondom-gevoelige elektretmicrofoonelement is voor vele toepassingen inpasbaar. O.a. voor nachtvogeltrek-opnamen of in een parabool voor richtinggevoeligheid. etc. Beschikt jouw recorder over slechts 5 - 10V "plug-in-power" voor elektretmicrofoons (in plaats van 48V fantoomvoeding voor condensatormicrofoons), dan zijn deze microfoonelementen wellicht een aanrader als uitbreiding voor jouw veldrecorder. Zet daarvoor de "plug-in-power" eerst aan in het menu van je recorder.  O.a. de Britse firma Micbooster.com levert deze betaalbare losse microfoonelementen, zelfsoldeersets en de kant-en-klare stereoset: "Clippy EM272 Stereo Microphone" met deze elementen onder de merknaam: "FEL Communications

Een andere sinds jaren gerenommeerde speler in deze markt met alleen complete sets is Soundman OKM.

Gebruik altijd goede wind- en schokbescherming voor je microfoons. Bekijk ook onze opnametips!

De meeste microfoons zijn gemaakt voor opnamen van muziek, spraak, filmgeluid of evenementen en niet voor natuurgeluid. Het veelvuldig blootstellen aan vochtige buitenomstandigheden kan de levensduur van condensatormicrofoons beperken en leiden tot storingen. Berg je microfoons na gebruik droog op in een koker of zak met silicagel. Met name vroeg in de ochtend kan de buitenlucht vochtig zijn. Condensatormicrofoons van het RF-type zijn daar beter tegen bestand.

 

En verder.... 

Na het opnemen komt natuurlijk het beluisteren. En dat levert nogal eens teleurstelling op: meer ruis dan verwacht, wind-rumble waar je niet goed van wordt, storende geluiden van stemmen, andere dieren, auto’s, een brommer, vliegtuigen, of je eigen knorrende maag, ritselende jas of je mobiele telefoon die kontact zoekt met een zendmast en interfereert op het microfoonsnoer.....

Gebruik daarom altijd een gesloten hoofdtelefoon of in-ear- dopjes die omgevingsgeluid afsluiten om live mee te luisteren met de opname (monitoring). Je kunt zo voorkomen dat je pas thuis merkt dat een instelling niet goed was of een stekker niet goed aangesloten.

Bij sommige microfoons moet het opnameniveau op de recorder flink hoog ingesteld worden omdat het uitgangsignaal laag is. Dat geeft weer meer ruis in de opname. Dat kan in die gevallen worden verminder met een ruisarme microfoonvoorversterker; bijvoorbeeld de Triton FetHead of de FEL communications modellen.

Dus die veelbelovende opname dan maar in de digitale prullenbak? Elke mislukking is een leermoment!

Die drastische actie kan misschien voorkomen worden, minstens even uitgesteld, als je beschikt over software waarmee je dit soort ongewenste narigheden min of meer kunt weghalen. Zie het Editor-overzicht op onze audiolink-pagina.  

Veel van onze leden gebruiken het programma Adobe Audition 3.0; Opvolger van het programma Cyntrillium Cool Edit Pro. Een digitaal audio werkstation op de computer (DAW).

Ons lid Hans Dankbaar schreef een uitgebreide handleiding voor versie 3 van dat Adobe-programma.

Daarnaast is er nog een ander gratis programma waarmee je geluidsopnamen kunt bewerken: Audacity. Een beknopte vergelijking van beide programma’s vind je op de pagina geluidsbewerking

Ook de Britse natuurgeluidenclub: Wildlife Sound Recording Society heeft zeer goede tips op hun website!

Tot slot

Een heel nuttige voorbereiding op een eventuele aanschaf is een bezoek aan onze halfjaarlijkse clubdag, in maart en november. De aanwezige CNR-leden hebben veelal hun opname-apparatuur bij zich en zullen je er graag over vertellen. Meld je s.v.p. wel van te voren even aan, klik daarvoor hier .

 

 

 

 

wordpress counter

 

Page Update: 27-02-2021 «·» © CNR/fw