CNR-logo

Meer over

 

 

 

 

 
  Audacity


 
 

algemeen
Audacity is een gratis Open Source programma, ontwikkeld door een groep enthousiaste vrijwilligers. Het werd gestart door Dominic Mazzoni en Roger Dannenberg in 1999, de eerste versie verscheen in mei 2000. Er komen regelmatig updates uit. Die werken prima op Windows, Mac en Linux, en er is een nederlandse versie van het programma. Tot nu toe (2016) is er nog geen nederlandstalige handleiding die up to date is. Wel kun je er eentje downloaden voor versie 1.2.6, uitgebracht in 2007 door Peter van Olmen; klik daarvoor hier.

Audacity biedt aardig wat bewerkingsmogelijkheden, en dat aantal kan nog uitgebreid worden met plugins. Zoals bij de meeste programma’s met veel opties, vraagt het leren werken met de interface wel wat geduld:

plaatje
        klik op plaatje voor grotere weergave

details
Audacity biedt de voor de hand liggende bewerkingsopties zoals knippen, plakken, volume-wijziging, mixen, tempo wijzigen, ruisvermindering e.d. De meeste bewerkingen kunnen alleen in de golfvorm-weergave gedaan worden (zie figuur hierboven). Audacity heeft wel een optie voor spectrum-analyse en ook een wat verborgen spectrale-weergave optie:

plaatje
        klik op plaatje voor grotere weergave

Deze spectrale weergave kun je op twee manieren tevoorschijn toveren.
De minst prettige is dat je in de voorkeuren aangeeft dat de ‘Standaard weergavemodus’ Spectrogram moet worden: daarna moet je het programma namelijk herstarten! Veel plezieriger is om gebruik te maken van het keuzemenu dat verscholen zit achter het zwarte driehoekje naast de tracknaam, in het info-vakje links van de track. Klik daarop en kies in het uitklap-menu Spectrogram. In de figuur hieronder zie je dezelfde track in golfvorm en spectrale weergave:

plaatje
        klik op plaatje voor grotere weergave

Het is wel de moeite waard, vooral als je inzoomt op een deel-selectie:

plaatje
        klik op plaatje voor grotere weergave

Een belangrijk nadeel is dat het aantal extra bewerkingsmogelijkheden in de spectraalweergave erg klein is.
Daarvoor moet je echt naar een ander programma, zoals Adobe Audition 3 !

Tenslotte nog een detail i.v.m. de effecten.
Audacity heeft er zelf veel ‘aan boord’, maar helaas zit er aan al deze bewerkingsopties één nadeel: tijdens het beluisteren kun je de effect-instelling niet wijzigen. Gelukkig kun je aan het programma effecten toevoegen die dat nadeel niet hebben, o.a. in de vorm van plugins, bijv. van Voxengo.

Audacity downloaden
Dat kan o.a. hier.

Hier een oude link met info over geluid filteren in Audacity in het Engels.

 

 
 

Page Update: 17-01-2020 «·» © CNR/fw